Пловдивският апелативен съд отмени таксата, която ЕВН събира от абонатите си, за да им възстанови елзахранването. Дружеството няма право да я начислява, категорични са магистратите, които се произнесоха по дело, заведено от Сдружението за правна помощ на потребителите, съобщи „24 часа”.

19 лева плащаше всеки клиент на ЕВН досега, за да му бъде пуснат токът, когато е спрян заради неплатена сметка. Ако иска възстановяването да стане експресно, таксата е двойна - 38 лева. Това е втора съдебна инстанция, която се произнася в полза на абонатите на ЕВН. Решението обаче подлежи на обжалване пред ВКС.

Според Сдружението възстановяването на елзахранването трябва да става веднага, след като основанието за прекъсването е отпаднало. Независимо от това електропреносното дружество начисляваше такса "включване", независимо, че клиентите са се издължили.

Апелативният съд в Пловдив счита, че това противоречи на Закона за енергетиката. "В него не се предвижда като условие за възстановяване на елзахранването заплащане на такса от потребителя", мотивират се магистратите. Те са категорични, че ЕВН няма право да прекъсва тока на десетия ден след изтичане на срока за плащане на сметката без предварително да уведомят клиента.