Ромите в страната масово не се самоидентифицират като такива и се представят от други етноси, каза днес във Варна националният координатор по програмите на Европейската комисия и Съвета на Европа РОМЕД/РОМАКТ Лили Макавеева.

По думите й циганите-християни се представят като българи, а мюсюлманите казват, че са само миллет т.е. народ, без да уточняват произход. Макавеева уточни, че основната причина ромите да не се самоидентифицират като такива, е негативното отношение към този етнос. Според нея за това поведение има и политическо обяснение, тъй като с годините те са припознали ДПС като партията, която защитава интересите им.

Когато стана наводнението в Аспарухово във Варна, ние предложихме помощ, но в квартала отказаха, тъй като не били роми, посочи Макавеева. Тя уточни, че подобни парадокси се наблюдават и на други места в страната, като споменаването на проекти за ромите блокирало всяко желание на хората в общността да проявяват съдействие.

Макавеева посочи още, че през новия програмен период за финансирането на програмите Брюксел поставя предварително условие да се работи активно за приобщаването на маргиналните групи и облагородяването на гетата.

Председателят на асоциация "Човешки права - стъпка по стъпка" Ели Кръстева посочи, че ДПС е единствената партия, която има клубове в ромските махали във Варна. По думите й те развиват дейност не само по време на избори. Над 90% от анкетираните не успяват да се определят като леви или десни. Хората в махалите получават информация за живота в страната само от телевизията или от познати и сред тях има огромен недостиг на основни знания за политическата система в републиката.

Програмите РОМЕД/РОМАКТ се осъществяват в 12 европейски държави. В България работят от началото на тази година. Пилотно са включени шест общини - Варна, Сливен, Шумен, Тунджа, Мъглиж и Бяла Слатина.