Реконструкцията на пътя Русе-Велико Търново не фигурира в оперативните програми за новия програмен период 2014-2020 година въпреки дадените през октомври в Русе от служебния транспортен министър Николина Ангелкова уверения, че проектирането на скоростен път до Велико Търново може да се финансира от новата Оперативна програма „Транспорт“.
Проектирането на скоростния път може да се финансира чрез механизма „Свързана Европа“, а изграждането му да стане по „Плана Юнкер“, според който 315 милиарда евро ще бъдат инвестирани за стимулиране на икономическия растеж в Евросъюза. Трябва обаче да се действа бързо. Това съобщи на вчерашното заседание на областната комисия по транспорт и енергетика директорът на Областния информационен център Камелия Златанова.
Министерството на регионалното развитие кандидатства с пакет проекти за финансиране, сред които е и пътят Русе-Велико Търново, допълни Златанова и посочи, че фондът „Юнкер“ не осигурява безвъзмездно финансиране, а гарантира финансовата стабилност на проектите, но те трябва да са рентабилни.
Да се изготви спешен план за общи действия на областните администрации на Русе и Велико Търново за включване на пътя в механизма „Свързана Европа“, предложи проф.Велизара Пенчева от Русенския университет и идеята й бе подкрепена единодушно.
Междувременно областният управител Стефко Бурджиев заяви, че ще направи консултации с пътните служби и екологични организации за изсичане на крайпътните дървета по трасето до Бяла, за да се ограничат смъртните случаи. Почти всеки контакт на автомобил с дърво по този път приключва поне с един убит, заяви за „Утро“ Бурджиев. Другото му настояване е за изграждане на трета лента, която значително ще облекчи трафика.