Над 760 километра пропътуваха четирима сърби, за да докарат в Русе живописната изложба „Делиблатски песак“. Директорът на артистичния център в град Панчево Стоян Бошков, художниците Елена Лалич и Милосав Урошевич и организаторката Елена Маркович преодоляха разстоянието от сръбския град на левия бряг на река Дунав до най-големия български град в дунавския участък.
Идеята да се покаже и в Русе експозицията, с която се отбелязва 45-ата годишнина от създаването на артистичната колония, се появява в резултат на доброто сътрудничество в последните няколко години между организаторите на летния пленер в Панчево и русенски автори. През 2011 година в творческата работилница на открито взема участие първият русенски художник - Николай Бузов. След това участват Валентин Георгиев, Вяра Гунева и Красимира Кирилова, която беше представителят на България през това лято. Благодарение на Краси Кирилова връзките между организаторите на ежегодния пленер придобиват ново измерение - и вече навлизат в сферата на контактите не само с участници в артистичния летен лагер, но и създават творчески взаимоотношения с Русенската художествена галерия.
Всяка година гостуваме с произведенията на авторите от пленерите в поне десетина сръбски града и един в чужбина, разказа Стоян Бошков. Макар да не разполагаме с кой знае какви средства, даваме си сметка, че за нас е важно да разширяваме географията на контактите, като показваме какво са сътворили художници от различни места в Сърбия и задгранични живописци по време на нашите пленери, добави той.
Международната живописна колония привлича всяко лято по две дузини автори от различни градове. Когато е поставено началото на тези творчески ателиета, Югославия е била цяла и единна, а днес хървати, словенци, черногорци, македонци се събират в Панчево, като за да дойдат, пресичат граници. Все пак за творците най-важното е възможността да общуват и да се вдъхновяват от прекрасните пейзажи в местността Девоячки бунар - Девичи кладенец. Специален момент през всички години на съществуване на пленерната традиция е участието на млади творци - студенти по изобразително изкуство от горните курсове. Над 100 художници, които са били подвластни на прелестите на местните пейзажи и на колоритната атмосфера на пленерите, са били студенти, когато за първи път са се докоснали до Панчево. Днес това са дипломирани живописци и скулптори, за които обаче емоцията от Девоячки бунар си остава нещо много свидно, разказва Бошков. Няма нито един с повече или по-малко значимо име от страните в бивша Югославия, който да не е минал през нашата арт колония, продължава мисълта му Милосав Урошевич. Самата Елена Лалич, която гостува в Русе за откриването на експозицията, също е участвала в пленера на арт колонията още докато е следвала. А това е особено важно за младите художници, казва Лалич и добавя: „Така научаваш от по-зрелите колеги много нови неща, чувстваш се съпричастен и се докосваш до уникални настроения и преживявания“.
За времето от първия пленер до днес арт колонията вече е събрала колекция с 1200 творби от сръбски и чуждестранни участници. Сред работите има на автори от Румъния, Унгария, Тунис, Гърция, Съединените щати, България и други държави. Част от тези картини, които са обединени в експозицията за юбилейното 45-о издание преди две години, могат да видят и русенци, ако посетят Художествената галерия на „Борисова“ 39 до края на декември.