След атаките на 11 септември 2001 година срещу Световния търговски център в Ню Йорк, Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подлагало десетки задържани, свързани с терористичната организация Ал Кайда, на разпити с насилие, и въпреки това оказали се неефективни.

Това се казва в публикуван във вторник изобличаващ доклад на Сената на САЩ, десет години след подновяването на дебата за изтезанията.

Близо шест години след като Джордж Буш младши си тръгна от Белия дом, демократите в сенатската комисия по разузнаване публикуваха във вторник подробен доклад за разследване на тайната програма на ЦРУ за незаконно задържане и разпит на заподозрени във връзки с Ал Кайда.

ЦРУ незабавно оспори констатациите на доклада, отнасящ се за времето от 2009 до 2012 година. Редактираната му версия от 525 страници с 2725 бележки под линия бе разсекретена.

Комисията обвинява агенцията за подлагане на 39 задържани на разпит с най-изтънчени техники, в някои случаи неодобрени от властите.

В подробности в доклада се описва как затворници са били вързвани с дни на тъмно, блъскани в стени, потапяни в ледена вода, лишавани от сън в продължение на седмица, удряни, тормозени психически. Един задържан бил заплашен с бормашина. Най-малко петима са преминали през принудителна "ректална рехидратация", а в един случай е прилагано "ректално хранене".

Джордж Буш - младши, тогава президент на САЩ, е бил информиран през април 2006 г., че задържани са били измъчвани в тайни затвори на ЦРУ, разкрива докладът на Сената.

Общо 119 затворници са били заловени и хвърлени в такива тайни затвори в Тайланд, Афганистан, Румъния, Полша и Литва. Един от тези тайни затвори е описан като "тъмница".

Барак Обама официално отмени програмата с идването си на власт през 2009 година.

Сред най-значимите заключения: бруталните методи не дават уникална информация, която да помогне да се осуети предстояща атака, противно на твърденията на ЦРУ.

Докладът обвинява шпионската агенция, че е укривала сведения не само от обществото, но и от Белия дом и Конгреса, за да оправдае съществуването си.

Докладчикът на ООН за правата на човека Бен Емерсън призова за започване на съдебно производство срещу длъжностни лица, но американското правосъдно ведомство заяви, че дело няма да има поради липса на достатъчно доказателства.

В Конгреса републиканците изразиха съжаление за времето за разсекретяването. Те се опасяват, че прозрачността налива вода в мелницата на "враговете" на Америка, и ще предизвика акции за отмъщение, както след разкритията за злоупотреби в затвора Абу Гариб в Ирак през 2004 г.

"Ние следим социалните мрежи", каза високопоставен служител в американската администрация. Американски военни бази по целия свят са поставени в повишена бойна готовност.

Републиканския сенатор Джон Маккейн, който е бил измъчван като военнопленник във Виетнам, приветства доклада.

"Истината понякога е трудна за преглъщане", каза той. "Понякога се използва от враговете ни, за да ни наранят. Но затова американците имат право", пише АФП.

ТАСС обръща внимание на изказване на полски сенатор, че докладът на сенатска комисия на САЩ за дейността на американското разузнаване компрометира Полша. Това бе съобщено от полския сенатор Йозеф Пиньор, който беше евродепутат и разследваше възможното съществуване в Полша на тайни затвори на ЦРУ.

"Това е изключително компрометиращо за Полша", каза той. Сенаторът добави, че по негово мнение, САЩ са действали като правова държава, разкривайки подробности около дейността на техните тайни служби, а Полша все още не е признала съществуването на нейна територия на тайни затвори на ЦРУ и не е приключила разследването по този въпрос.

В Полша се обръща внимание на моменти в доклада на сенатската комисия по разузнаването на САЩ, които могат да се отнасят директно до тяхната страна. В документа се посочва, че една държава, чието име е заличено в текста, след като приела двама затворници, искала да сключи писмено споразумение с ЦРУ, но получила отказ. Според доклада, четири месеца след като въпросната страна започва да приема затворници, поискала да се откаже от сътрудничеството си, но след намесата на американския посланик и срещу няколко милиона долара, решението било променено.