За десет години газификацията спести на бита и индустрията в Русе 128 милиона лева. Икономическият ефект е от замяната на другите конвенционални енергоизточници с природен газ. Това отчете изпълнителният директор на „Овергаз Север“ Владимир Илиев на тържество по случай първото десетилетие от стъпването на компанията в града. Вчера екипът на дружеството освети и своя нов офис в „Бизнес парк Русе“ на бул. „Липник“. На събитието присъстваха представители на местната администрация, образователни институции, предприемачи и др.
По-ниската цена на синьото гориво го прави най-изгодната алтернатива за промишлеността, които са спестили около 100 млн. лева от преминаването от мазут на газ. Инфраструктурата достига до 17 000 домакинства, от които 4000 вече ползват природен газ за отопление вместо електричество. С натрупване през годините те са спестили сметки за над 7 млн. лева. 20 млн. лева е сумата, икономисана от обществено-административни обекти - училища, детски градини, болници и др.
Осезаем е и екологичният ефект за града от газификацията, подчерта Илиев. За десетилетие отделените в атмосферата вредни емисии и прахови частици са с 287 хиляди тона по-малко.
Изпълнителният директор на „Овергаз Север“ бе категоричен, че тенденциите са за понижаване на цената на газа, тъй като в Европа има свръхпредлагане на синьото гориво. Корекция надолу според него може да се очаква още от 1 януари.