"Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета, от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства- общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9 000 живи елхички".

Това заяви министърът за земеделието и храните Десислава Танева, която обяви старта на съвместна кампания на Министерството и Изпълнителната агенцията по горите за опазване на българската гора, съобщиха от МЗХ.

Настоящата кампания е част от общия пакет мерки на МЗХ свързани с опазване на околната среда, заяви министърът по време на посещението си в разсадник за дръвчета, намиращ се на територията на Държавно горско стопанство – гр. Самоков. "До края на настоящата година МЗХ ще внеси постановление в Министерски съвет, с което ще увеличи териториите на защитните гори в страна с 5%. С тази мярка ще се ограничи сечта в повече от 17 500 ха, което е превантивно действие от страна на институциите в страната във връзка с наводненията, които ни сполетяха", обяви министърът.

Министър Танева, призова гражданите да се включат в обявената кампания за настъпващите празници, като изберат живи коледни дръвчета. В началото на новата 2015 година, ще организираме и проведем кампания по засаждане живите елхички, обяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Десислава Танева допълни, че Министерството ще покани официално в инициативата да се включат представителите на местната власт. На сайта на Министерството и Изпълнителната агенция в началото на седмицата ще бъдат обявени местата, от които ще могат да се закупуват дръвчета.

След въвеждане на задължителната маркировка (контролни пластини) от 2013 година има увеличение с повече от 4 пъти на потреблението на отсечени коледни дръвчета, каза още Танева. Костов съобщи, че през 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общински територии, като за 2012 година този брой е едва 14 024 броя. "Това доказва положителни резултати и ефективността от въвеждане на новия начин на маркиране.Нашата цел е да се ограничи до минимум незаконното придобиване на дръвчета и затова апелираме към гражданите да си закупуват елхички с маркировка", посочи Десислава Танева.

Коледните дръвчета, тази година ще бъдат с жълта овална пластина, която се поставя между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. За настоящата година заявените контролни пластини от ИАГ са 100 000 броя.