Пластични операции за оформяне на тялото и реконструкция на органи извършва екип начело с началника на отделение „Хирургия“ д-р Живко Димитров в Многопрофилната болница за активно лечение „Медика Русе“. Най-честите операции, за които е търсен екипът на сектор „Пластична хирургия“, са абдоминопластика /корекция на корема/, липосукция /премахване на натрупана мастна тъкан/, корекция на гърдите и операции на лицето.
Пластичната хирургия има два основни раздела-реконструктивна и възстановителна пластика и естетична пластична хирургия, обясни за „Утро“ специалистът по пластична и обща хирургия д-р Живко Димитров. И при двата вида пластични операции се използват принципно едни и същи методи, но се постигат различни цели.
Ако в резултат на травми и заболявания или вследствие на вродени аномалии някои външни органи са погубени или деформирани, те могат да бъдат възстановени или реконструирани хирургически. Това е дълъг процес, който продължава около 6-8 месеца, и пациентите трябва да са много мотивирани, за да се подложат на подобни сложни операции, посочи д-р Димитров. И даде за пример
7-годишно дете, на което той е възстановил ухо
При него първо е разтегната кожата, където ще бъде слуховият орган, после е поставена хрущялна рамка, след това е създаден релефът на ухото, после се оформят задната му страна и ъгълът, а всички тези етапи изискват време, обясни пластичният хирург.
Друга важна операция е реконструкцията на женска гърда. Малко жени знаят, че след мастектомия има възможност гърдата да бъде възстановена. След тази интервенция пациентката няма жлеза, с която да кърми, но вместо грозен белег има оформена гърда и възвърнато самочувствие, посочи д-р Димитров. Голяма група пациенти на пластичната хирургия са хора, пострадали при травми и изгаряния, последствията от които трябва да се отстранят. Особено тежки са раните по крайниците и лицата след изгаряне. Чрез пластични операции пораженията могат да бъдат заличени, като може да се наложи частично или пълно възстановяване на нос, ухо или клепач, както и на други части на тялото.
Всички тези наши възможности, способности и знания да работим с формата на тялото ги прилагаме и за подобряване на естетичния му вид, каза още пластичният хирург. Европейската култура е наследник на древногръцкия канон за красота.
Правилният нос, скулите и брадичката трябва да оформят равнобедрен триъгълник
атлетичното тяло на мъжете трябва да има широки рамене и тесен таз, а женското е красиво с определени гръдни форми, с тесен кръст и нежен овал на ханша, обясни д-р Димитров. Постигането на тези пропорции, които доближават пациента до общоприетите критерии за красота, става чрез пластични операции, а целта е повече сексапил, чувство за висока себеоценка и борба с неумолимия ход на времето.
Най-честите операции за красиво лице са за премахване на бръчките, увеличаване формата на устните, оправяне на клепнали уши при децата и операции на носа. Друга честа естетична интервенция при жените е на гърдите, каза специалистът. При всяка пациентка проблемът може да е различен, но целта винаги е повече сексапил. След забременяване, раждане, кърмене или поради възраста гърдата увисва, но е напълно възможно формата й да се възстанови.
Най-често кандидатки за тези операции са жени от 35 до 55 години
които вече са родили и започват отново да са обществено активни, обясни д-р Димитров. Чрез естетичните операции обемът на гърдите се увеличава, намалява или гърдите се повдигнат. За увеличаване обема на гърдите се използват  импланти, като новите са иновативни и от все по-добри материали. Дори фирмите производители вече предлагат и доживотна гаранция, като при възникнали проблеми дават безплатен имплант за подмяна. Принципно гръдните импланти не би трябвало да са проблем за евентуално кърмене, но трябва да се знае, че не се препоръчва тяхното поставяне при много млади жени, каза д- Димитров, според когото модата да се подаряват нови гърди на абитуриентки вече е отживелица.
Друга зона на тялото, подлагана на естетични операции, са коремът и бедрата. Това са местата, където най-често се натрупват мазнини и в резултат се получават коремчета, паласки и бричове на бедрата. Някои хора пък имат мастни натрупвани в областта на коленете. Всичко това деформира тялото и предизвиква душевен дискомфорт, особено на плажа. Проблемът може да се коригира чрез апарата за ултразвукова липосукция, който разбива мастните клетки, втечнява ги и ги изсмуква. Важно е да се знае, че
липосукцията не е метод за отслабване, а за очертаване на контура на тялото
подчерта д-р Живко Димитров. Затова пациенти с наднормено тегло, които желаят да се подложат на тази манипулация, е задължително първо да стабилизират килограмите си. Препоръчва се отслабване с диета, спорт и здравословен начин на живот, след което специалистите могат да оформят тялото чрез липосукция. Бирените коремчета обаче не могат да се коригират, категоричен е хирургът.
Много важен е въпросът с финансирането на пластичните операции. Голяма част от спешните състояния, изгаряне, измръзване и травми, както и операциите за възстановяване на увредени или загубени по някаква причина органи, са включени в клинични пътеки и се заплащат от Здравната каса. Естетичната хирургия обаче, както навсякъде по света, не е приоритет на общественото финансиране, но цените в Русе не се различават от тези в другите градове.