Някои неща, които на пръв поглед нямат отношение към здравето, са способни да подобрят състоянието на човека. Така например видео игрите могат да бъдат много полезни за възрастните хора, подобрявайки когнитивната функция, краткосрочната памет и способността за съсредоточаване.
Друго полезно упражнение за здравето е хоровото пеене. Според шведски експерти това дава усещане за единство. Хоровото пеене се отразява на ритъма на сърцебиенето на участниците и се синхронизира с ритъма на музиката. A контролът на дишането, необходим при пеенето, успокоява и напомня на ефекта от йогата, предава Meddaily.
Песимизмът може да отчужди хората, но пък удължава човешкия живот, твърдят германски учени в свое проучване, в което са се включили над 40 000 души. Оказало се, че при хората, които надценяват нивото на благосъстоянието си, смъртните случаи са били с 10% повече, докато песимистите са се държали по-внимателно и следели за здравословното си състояние.
Освен обезболяващо средство, парацетамолът може да действа и успокоително, са доказали специалисти. Оказва се, че активната съставка на медикамента - ацетаминофен, е в състояние да намали тревожността и депресията.
Между другото, подобен ефект има и носталгията, причинена от приятни спомени. Връщайки се назад в миналото, човек може да се справи със самотата и тревожността.
При ежедневна употреба слънцезащитните кремове забавят стареенето на кожата, уверяват австралийски експерти. Чрез експеримент те са доказали, че ако човек със светла кожа използва крем със защитен фактор 15, поставяйки го на лицето, шията и ръцете си всяка сутрин в продължение на 4.5 години, при него се наблюдава с 24% по-малко признаци на стареене в сравнение с тези, които не употребяват подобни кремове.
Известно е, че UV лъчите разрушават колагена, отговорен за младостта на кожата.