„План Б“ е преместваем обект, може да се демонтира без разрушаване и отново да се монтира в същия вид на друго място. Това отсече вчера като последна инстанция Върховният административен съд и отмени заповедта за събаряне на самото заведение, която кметът на Русе Пламен Стоилов издаде. Така стана ясно, че „План Б“ може без проблем да продължи да работи в този си вид.        
Навесът пред заведението, наречен слънцезащитно съоръжение, също е обект на съдебно дело, по което вчера Русенският административен съд излезе с решение, че и той е преместваем обект. То обаче е само на първа инстанция.
„Юристите на общината ще се запознаят с решението и ще излязат със становище дали ще обжалваме решението на Русенския административен съд“, заяви по този повод за „Утро“ кметът Стоилов.
„Не съм доволен, не съм и щастлив от решенията. Как да съм доволен, като всички ме разнасяха една година по медиите и ми пострада авторитетът?! Омръзна ми ходенето по съдилища. Това е пирова победа“, коментира за „Утро“ бизнесменът Красимир Даков. И допълни, че проблемът с „План Б“ е създаден изкуствено и е било ясно, че ще спечели делата, тъй като заведението отговаря на всички изисквания и издадени разрешителни.
Заведението от 372.93 кв.м, което по документи се казва „Парк кафе-бистро“, отговаря на изискването за преместваем обект преди приемането на легалната дефиниция. С нея е въведено условие за преместване на обекта в пространството, без да се нарушава целостта му, но такова не е имало към момента на издаване на разрешението за поставяне, сочат в мотивите си върховните магистрати. Те посочват още, че Законът за устройство на територията не предполага ограничения в обема, размера и теглото на преместваемите обекти. Такива са и големите и тежки панаирни павилиони - например тези на Пловдивския панаир, аргументират се от ВАС. В закона няма и изисквания за това колко са помещенията в самия преместваем обект и дали наличието на тоалетни има определящо значение.
Оспорената заповед не е мотивирана с фактически и правни основания, установени от компетентни служители по контрол на строителството в администрацията на община Русе, издадена е при съществени нарушения на принципите на административния процес, поради което е незаконосъобразна и подлежи на отмяна, решиха окончателно върховните съдии. Нещо повече - в нея били преписани изцяло констатациите на РДНСК-Шумен, които определиха заведението като строеж четвърта категория. Те обаче нямали компетентност да контролират законосъобразността на изпълнението и ползването на строежите.
Недопустимо е кметът на общината да пререшава въпроса за статута на обекта и да го квалифицира като незаконен строеж, след като главният архитект от същата общинска администрация е разрешил извършването му като преместваем обект и той е изпълнен в пълно съответствие с влезлия в сила акт, мотивираха се още от ВАС. Магистратите посочиха и заключенията на тройната експертиза с вещи лица от Плевен, които категорично заявиха, че обектът е преместваем. Тогава единият от експертите заяви, че заведението може да се премести дори с хеликоптер.
Общината ще трябва да плати 4070 лева разноски по делото на Красимир Даков и съпругата му, които оспориха заповеда за събаряне на „План Б“.
Както „Утро“ писа, около заведението през октомври 2013 година започнаха едновременно две дела за двата отделни обекта - самото кафене и навеса над него. На 14 март Русенският административен съд реши по казуса със самото заведение, че заповедта на кмета от юли 2013 година е правилна и „План Б“ трябва да се събори. Тогава съдиите се мотивираха с факта, че заведението може да е сглобяемо, но това не го прави преместваемо, като обърнаха внимание и на солидните му габарити. Даков обаче обжалва пред ВАС и спечели, тъй като върховните магистрати се оказаха с противоположно на русенските си колеги решение.
Макар двете дела да започнаха едновременно, вторият съдебен спор - за навеса на заведението приключи на първа инстанция едва вчера.
Сагата със заведението започна през юли, когато въпросните заповеди за събаряне бяха издадени. Най-потърпевш от цялата история се оказа главният архитект Симеон Рангелов, който бе уволнен, а сега обжалва заповедта си за уволнение.