"Южен поток" не е проблем между Русия и България", заяви политологът Огнян Минчев в пряка телефонна връзка с Нова ТВ тази сутрин.
Изказването му дойде във връзка с решението на Москва да прекрати проекта "Южен поток".

"Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. "Южен поток" не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС", заяви Минчев.

"Ако Путин се отказва от строителството на "Южен поток", това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС", изтъкна Минчев.
Той допълни, че за Европа спирането на "Южен поток" е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

"Това, че България ще изгуби пари от спирането на "Южен поток", е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като "Южен поток", заключи политологът.

Според заместник-председател на енергийната парламентарна комисия Мартин Димитров
"Русия в никакъв случай няма да се откаже от "Южен поток".

"Това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба- това е "Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", изтъкна Димитров.

Според него този ход има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за това да има "Южен поток", той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.

"Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи "Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически  ефективно за България", категоричен беше Димитров.