Малко вероятно е да станем свидетели на значително увеличаване на броя на българските и румънските емигранти, заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор на фона на истерията, обхванала част от британските медии и политици, които говорят за "инвазия" в родината им.

Седем години след присъединяването на страните им към ЕС премахването от днес на последните ограничения за пазара на труда за българи и румънци в девет държави членки на съюза – Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Великобритания, Люксембург, Малта и Холандия, няма нищо общо с "големия взрив", тъй като 17 други държави членки, включително Италия и Швеция, вече направиха тази крачка преди години, пише Франс прес.

Андор припомни, че "според редица изследвания свободата на придвижване на работниците носи полза за икономиката на приемната страна...в Европа, където има два милиона незаети работни места". Той изрази съжаление, че работниците имигранти са се превърнали в "мишена" във време на криза.

До последния момент членовете на британската Консервативна партия напразно притискаха премиера Дейвид Камерън да отложи отварянето на пазара на труда. Български и румънски представители критикуваха остро "истеричния" тон на дебата в Лондон, припомня Франс прес.

В Германия баварската консервативна партия, която е съюзник на канцлера Ангела Меркел, също настояваше да не се премахват ограниченията заради висок риск от "измами със социалните помощи". Но говорителят на правителството Щефан Зайберт отговори, че "свободното движение на хора е шанс за германците и Германия".

"Да се говори, че всички хора от България и Румъния са бедни и идват при нас само, за да получават помощи е несправедливо спрямо многото високо квалифицирани хора, които работят тук, например като лекари или обслужващ персонал", заяви от своя страна държавният секретар, отговарящ за миграцията, Айдан Йозогуз.

В Испания, където вече живеят един милион румънци и много българи, краят на ограниченията за пазара на труда не предизвика противоречие. "Голямото мнозинство от румънците са много добре интегрирани", заяви посланикът на Испания в Румъния Естанислао де Грандес Паскуал.