Учени от Великобритания са убедени в това, че в течение на настоящия век пчелите могат изцяло да измрат. Това се казва в статия, публикувана в научното списание Proceedings of the Royal Society B.
До извода изследователите са достигнали, изучавайки влиянието на екзотични паразити върху пчелите, които вследствие на глобалните климатични промени завземат все нови и нови територии, включително и Великобритания.

Става дума за паразита Nosema ceranae, който в перспектива може да се разсели из цяла Европа. По-рано се съобщаваше, че заради вируси по пчелите изцяло могат да изчезнат земните пчели (Bombus).

През последните години учените все по-често говорят за проблема на масовата смърт на пчелите от цял свят. Изследователите отбелязват, че пчелите играят важна роля в екосистемата на нашата планета и тяхното изчезване неизбежно ще доведе до катастрофа. Пчелите опрашват 80% от растенията, които представляват 30% от храните на населението по света и смъртта на тези насекоми може да доведе до остър недостиг на млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци.

В страни като САЩ, където е разрешено отглеждането на генно-модифицирани растения, пчелите изчезват безследно в цели райони. В Китай проблемът е толкова сериозен, че в някои провинции опрашването на растенията се извършва от самите хора.

"Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на човечеството му оставар не повече от четири години живот. Няма пчели, няма опрашване... няма човечество.", е коментирал проблема с изчезването преди години гениалният Алберт Айщайн.