Феновете на футбола в Русе отдавна на си спомнят такава атракция и красота като тази приказка в играта на обновения през лятото отбор на „Дунав“. Някои ще отбележат скептично, че говорим за зрелища във „В“ група, но оптимистите ще отговорят - ако денят се познава от сутринта, пред този тим се задава голямо, защо не и елитно бъдеще. Архитект на този отбор е 37-годишният старши треньор Веселин Великов, който има с какво да се гордее - момчетата му приключиха есенния сезон на първо място с 43 точки и фантастична голова разлика 72:7!
Веско Великов е роден в едно от най-романтичните балкански градчета - Елена. Първият му досег с топката е на 7-годишна възраст, когато започва да тренира при местния специалист Мики Шопа.
Здравото и силно физически момче е само на 15 години, когато прави дебют за мъжкия тим на родния „Чумерна“
Обикновено играе като десен защитник или стопер.
Веднъж „Чумерна“ играе контролен мач с „Металург“ /Перник/, чийто наставник по онова време е един от най-известните български треньори - Аспарух Никодимов-Паро. Впечатлен от мощта и тактическата култура на младото балканджийче, Паро му предлага фланелката на „Металург“. Годината е 1995-а. Само за два сезона перничани влизат в „А“ група, а Великов е част от този успех.
После защитникът преминава в „Етър“, където играе в елита под ръководството на Радия Дойчев. Там пък е забелязан от Стойчо Младенов, който му праща призовка за младежкия национален отбор. Официалните му мачове за държавната гарнитура са 19, а в някои от тях носи и капитанската лента.
Играта му се подобрява от ден на дена, затова не е никаква изненада, че попада в полезрението на ЦСКА. А старши треньор на „армията“ по онова време е легендарният Димитър Пенев - човек, който може да разпознае таланта и с вързани очи.
Преминаването му в ЦСКА е като приказка, като сън
В отбора по онова време играят Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Методи Деянов - все технични и безспорно много надарени футболисти.
„Какви са спомените ми от тях? Стилиян беше страхотен - и като играч, и като човек. Земен и скромен, готов да помогне на всекиго. Бербатов си беше особняк, но определено беше много добро, умно и тихо момче. Не помня да са се държали надменно“, разказва Веселин.
А самия него го чака жестока конкуренция с претенденти за поста централен защитник. Трябва да се доказва сред бранители като Галин Иванов, Иво Тренчев, Саша Мъркич, Адалберт Зафиров. Но бързо печели доверието на Пената и става титуляр.
А какви са впечатленията му за Стратега?
„Димитър Пенев е голям треньор и всеки го знае. Народен човек! Истината е, че беше забавен и често грешеше с имената на футболистите. На един разбор преди важен мач започна да ни обяснява какви са качествата на играчите на съперника и как трябва да действаме, за да ги спрем. В един момент изтърси в свой стил: „В този отбор има двама близнаци. Единият е на 25 години, а другият - на 26!“, спомня си Веско със симпатия за речите на Старшията.
Престоят му в ЦСКА е свързан с вечните дербита срещу „Левски“ и
персоналния му дуел с Георги Иванов-Гонзо
„Това е най-добрият централен нападател, срещу когото съм играл в България. Мощен, силен физически, играеше отлично с глава“, казва Веско с уважение за сегашния старши треньор на „сините“.
Иначе съдбата го дарява със страхотни моменти и възможности да бъде на терена в мачове срещу звезди като Алън Ширър, Емил Хески, Джейми Карагър, Киарън Дайър. 
„Ширър беше голямата звезда на „Нюкасъл“, но се държеше като истински джентълмен“, отбелязва Великов.
От елитния футбол му остават силни приятелства и досега с бившия вратар на ЦСКА Ивайло Иванов, който в момента работи като треньор в „Добруджа“, и с бившия капитан на „Левски“ Станислав Ангелов-Пелето. Често се чува и с помощника на Стойчо Младенов в ЦСКА Тошко Янчев.
След ЦСКА продължава кариерата си в „Марек“, а от Дупница тръгва за две години за гръцкия „Кавала“. Връща се от Гърция, за да помога в „А“ група на „Родопа“ /Смолян/.
Последните му мачове като футболист са за „Любимец“
за чийто отбор работи после като помощник-треньор, а накрая и старши наставник. Поема тима, когато е 8-и в класирането на „Б“ група. Следва уникална серия от 11 победи и един равен мач, за да вкара отбора от малкото южно градче за първи път в елита на българския футбол.
„Условията за работа в Любимец като база бяха страхотни. Представете си 4 чудесно затревени терена и фитнес на крачка до нас! Друг е въпросът, че обстоятелствата се стекоха така, че трябваше да се разделя с този отбор. Сега обаче не искам да се връщам назад“, казва Великов.
А раздялата идва, след като воденият от него „Любимец“ прави истински фурор - печели първите си 4 мача в „А“ група и повежда колоната!
Бие „Лудогорец“, бие и „Ботев“ /Пд/ на Мъри Стоилов!
Ангажиментът му в Русе става факт след разговор между изпълнителния директор на клуба Теодор Георгиев и русенския треньор в школата на „Литекс“ Ивайло Станев-Шишарката. Георгиев иска да чуе препоръки за млад, амбициозен и перспективен наставник. Пред Георгиев има и други опции с утвърдени имена. Станев обаче му предлага да заложи на Веселин Великов. А изборът изглежда сега повече от правилен, защото „Дунав“ побеждава наред и го прави със зрелищна игра.
Авторитетът на Великов сред играчите е безспорен. Неслучайно петима от футболистите в новия „Дунав“ са бивши състезатели на „Любимец“. Всеки от тях ще каже днес, че е тръгнал към Русе заради своя бивш и сегашен треньор. А и той е човек, който държи на всички момчета и ако се наложи, е готов да защитава интересите им.
Край тъча е малко избухлив, кръвта му ври и кипи
силната емоция понякога не му върши най-добрата услуга, но пък нали е млад, ще трябва да се научи и на малко повече търпение.
Казва, че е готов да „купува“ знания от всеки кадърен треньор. В работата си със специалистите в България е впечатлен най-силно от сегашния наставник на ЦСКА Стойчо Младенов, а в Гърция - от един уругваец.
Кредото му е да дава път на млади момчета. Вече вижда перспективни „деца“, които може да са част от утрешния още по-стабилен и силен „Дунав“. Дори вече вика за тренировки при мъжете едва 17-годишния Стефан Митев.
Радва се, че отборът се развива и че има свой избистрен стил.
А че „Дунав“ играе интересно, си личи от жеста на Георги Иванов-Геша. След третия през този сезон мач на русенци срещу „Черноморец“ /Балчик/ наставникът на балчиклии влиза в съблекалнята на русенци в Шумен и казва на висок глас:
„Браво, момчета! Вие играете отличен футбол! Напълнихте ми душата!“
Тази оценка на бившия играч на „Левски“ наистина може да се счита за сериозно признание, защото специалистите са единодушни - „Черноморец“ е вторият по сила отбор във „В“ група след „Дунав“. А по принцип Геша е и твърде скъп на комплименти.
Веско има брат, по-малък от него с една година, и по-голяма сестра. Казва, че семейството е над всичко. 12-годишната му дъщеря Йоана пък е голямата му радост. Тя живее в София и иска да стане певица.
За него успехът във футбола стои на два фундамента - върху екипното начало и мотивацията.
„При нас екипът е налице, защото кметът Пламен Стоилов, заместникът му Иван Григоров, депутатът Свилен Иванов, президентът на клуба д-р Симеон Симеонов, изпълнителният директор Теодор Георгиев, помощниците ми сме един отбор“, подчертава Великов.
Мотивацията според него пък е главното условие за развитието на всеки тим. Затова
иска непрекъснато да учи момчетата на непримиримост и смелост
„Ако отбор се отпусне, дори да е видимо по-класен, винаги има шанс да се издъни. „Дунав“ не бива да прави такива грешки“, категоричен е старши треньорът.
А дали мисли отсега за някаква селекция в движение?
Отговаря, че на този етап не вижда смисъл от привличане на футболисти, защото е доволен от абсолютно всички момчета.
Следващата му цел е „Дунав“ да елиминира на 6 декември отбора на „Локомотив“ /Горна Оряховица/ в реванша от турнира за купата на България и тимът да се нареди в Топ 8 в този турнир. А там каквото сабя покаже.
За финал казва, че в Русе се чувства добре, че усеща симпатиите и уважението на русенци. Затова и иска да остави следа с този „Дунав“ и вярва, че Русе отново ще има отбор в „А“ група.