С пожелание да развеят знамето с герба на Русе и да взривят публиката в най-известната концертна зала „Карнеги хол“ кметът Пламен Стоилов изпрати младите писанисти от Училището по изкуствата Йоана Делимаркова и Николай Димитров за Ню Йорк, където те ще имат две изяви.
Стоилов заяви, че Йоли и Ники носят радост и ни карат да се гордеем, че сме русенци, защото имаме толкова талантливи деца, възпитани от една прекрасна педагожка - Даниела Кюркчиева. „Те ни карат да вярваме в доброто бъдеще на нашия град и във всичко, което ще се случи“, каза той и допълни, че е много хубаво, когато зад идеята на фондацията „Русе-град на свободния дух“ са застанали много дарители и тя работи добре.
Часове преди отпътуването си вчера талантливите деца и тяхната преподавателка споделиха на пресконференция какво им предстои и с какви чувства заминават. На 29 ноември от 15.30 часа те ще свирят на камерната сцена на „Карнеги хол“ като лауреати на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти на „Американ протеже“. Даниела Кюркчиева е горда, че Николай ще има уникалния шанс да се качи два пъти на сцената, тъй като има трета награда и като индивидуален изпълнител. Другото събитие е по повод Деня на благодарността в Америка, когато на 3 декември младите таланти ще се представят още веднъж индивидуално и като дуо в салона на Българското консулство в Ню Йорк. „Това ще бъде допълнително натоварване и изживяване“, каза Кюркчиева, която издаде формулата на успеха: 5% талант, 95% труд и 25 часа отдаденост на музиката.
Ники и Йоли свирят на пиано от 6-годишна възраст и са спечелили много национални и международни награди индивидуално и като дуо. Двете талантливи деца са много радостни от факта, че ще видят Ню Йорк, и са благодарни на всички, които повярваха в тях. Подготвили са се да опознаят колкото се може повече от космополитния град и дори вече имат билети за Метрополитън опера.
Делегацията ще се ръководи от зам.-кмета Страхил Карапчански, който ще се срещне с българската общност в Ню Йорк и с дипломати в консулството, като целта е да се създаде мост между двата града и да се търси подкрепа за културни проекти.