Приливната вълна, която според специалистите се е образувала от дъждовете преди няколко дни, и е тръгнала от поповското село Априлци, вчера премина по Русенски Лом. Директорът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров не очакваше нови разливи по пътя й. Той обясни, че на територията на община Русе дигите са в изправно състояние и има достатъчно свободен обем до критичната точка. Освен това река Дунав не е толкова пълноводна и няма опасност да заприщи устието на Русенски Лом.
Както „Утро“ писа, Красен вече пострада от обилната вода по реката. Според кметицата Йорданка Чурова около 500 дка ниви с пшеница, слънчоглед, зеленчукови градини, къщи и стопански постройки са залети в резултат на скъсана дига по Русенски Лом. Върнал канал пък наводни централния площад на селото.
Според красенчани причината за сполетялото ги нещастие e в изпускането на язовирите, превърнати в рибарници. Защото преди Никулден е по-лесно да се извади повече риба от по-малко вода, коментират в селото.