По време на сондирането под река Дунав има скъсана тръба, която трябва да бъде отстранена, за да се финализира газовата връзка с Румъния край Мартен. Това съобщи след заседание на ДКЕВР изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Кирил Темелков.
Темелков обясни, че скъсаната тръба не позволява изтеглянето на друга тръба, която е заварена на територията на Румъния и е готова. Той увери, че сондажната апаратура работи в момента и се опитва да реши този технически въпрос. Когато той бъде решен, са необходими до две седмици, за да може обектът да бъде приключен окончателно.
Имаме увереност, че до края на тази година ще бъде решен този технически проблем. До средата на следващата година се предвижда да бъде реализирано и предприето сондирането на резервния газопровод, коментира Темелков. Той уточни, че по него страната ни ще може да получава и отдава газ с Румъния. Въпросът е първо на капацитетни възможности на румънската мрежа, добави Темелков. С изключение на техническия проблем със скъсаната тръба, всички наземни съоръжения на територията на Бългаиря и Румъния са изцяло изградени и въведени в експлоатация, посочи директорът на дружеството.

Рибарите отричат да са саботирали строителството

Не е вярно, че пречим на изграждането на газопровода, заявиха вчера рибари от Мартен по повод обвинението, че група от 8 души разхвърля строителни отпадъци по пътя към обекта, плаши румънските работници и саботира строителството, защото рибата се плаши и се връщали с празни мрежи. Сигнал за това подаде в “Утро” работещият по газопровода Любомир Витанов, който потърси съдействие от кмета на Мартен Димо Тонев и полицията.
Според представител на рибарите те самите имат интерес от хубав път, за да стигат с автомобили до лодките си, а с румънците нямали никакви търкания.
Само един човек от Мартен има вземане-даване с тях и той е известен. Въртял търговия с нафта. Аудито с пробит картер, за което вестникът вчера писа, е негово, а не на румънците, казват рибарите.