Русенският завод на „Монтюпе“ отчита най-голям ръст от всички поделения на групата, става ясно от междинния отчет на компанията за деветмесечието на тази година. До края на септември „Монтюпе“-Русе реализира продажби за 71,6 млн. евро или с 29,2% повече отколкото за същия период на миналата година. От резултатите става ясно, че българският завод дърпа нагоре цялата група, която отчита общ ръст от 7,7% на приходите. Поделенията в Испания, Англия и Мексико са на минус и само заводът във Франция вдига оборотите, но с двойно по-нисък процент от русенския.
След като миналата есен откри производствено хале 2, а тази година обяви и предстоящо изграждане на трето, което ще работи за „Даймлер“, русенският завод на „Монтюпе“ е подготвил изграждането и на хале 4.
Към момента в завода за автомобилни части работят около 750 човека, които до края на годината ще се увеличат до 810. Очаква се оборотът на компанията за 2014 г. да надхвърли 100 млн. евро.
Бизнеспланът за следващите години предвижда да се вложат още 18 млн. евро и да се наемат още 280 човека. Те ще са необходими, за да се посрещне изпълнението на голямата поръчка части за „Мерцедес“. Както стана ясно в началото на тази година, двата големи договора с германския концерн „Даймлер“ са за проектиране и производство на цилиндрови глави, които ще се произвеждат в българския завод на групата, който според фирмата е една от най-модерните леярни в света. Очаква се производството за германската компания да достигне 635 хил. цилиндрови глави годишно, което ще доведе до увеличаване общия обем на производство с 15%.
„Монтюпе“ е един от най-големите работодатели в Русенска област. Компанията харчи около 20 млн. евро годишно за заплати и поръчки за местни доставчици, с което осигурява хляб за доста хора.
Русенският завод на групата реализира приходи от 75,6 млн. евро през 2013 година или с 12,7 млн. евро повече отколкото през предходната година. От навлизането си в България през 2008 г. досега френската компания е инвестирала 85 млн. евро в предприятието си в Русе, което произвежда алуминиеви компоненти за двигатели за „Ауди“, „БМВ“, „Форд“, „Волво“ и „Пежо“. Продукцията се изнася за Великобритания, Германия, Швеция, Унгария, Румъния и Турция.
В началото на годината „Монтюпе“ бе отличен за инвеститор на годината в сектор „Машиностроене“ за 2013 г.