Ако шефовете на трите ЕРП-та се откажат от годишните си бонуси от по един милион лева, това ще позволи на повече от 40 хиляди домакинства със средни месечни сметки от 50 лв. да получат намаление на сметките си с 10% на годишна база, каза депутатът от „Коалиция за България" и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков в интервю за Нова телевизия по повод евентуалното понижение на цената на тока.
Днес ДКЕВР трябва да вземе решение за намаление с 1% на дневната и с 10% - на нощната електроенергия.

Ерменков изчисли, че годишният бонус на тримата шефове на ЕРП-тата в страната е около 3 млн. лв.

Ако има бумеранг, ако има намаление на кредит, то касае по-скоро Националната електрическа компания, която е в много тежко финансово състояние. Това, което ме притеснява е финансовото състояние на НЕК, заяви бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин Димитров, който също бе гост в студиото. По думите му, сегашното състояние на НЕК е резултат от проблеми с „Белене", „Цанков камък".

Таско Ерменков се обяви за въвеждане на двутарифна цена на електроенергията - по-висока за хората с по-голямо потребление, както и за въвеждане на цени за почивните дни. Да направим така, че структурата на електропотреблението да отговаря на интересите на националната икономика, призова Ерменков.