„Стените започнаха да скърцат и това много ни уплаши, защото, нали знаете, че нашият блок от години пропада и има отклонение от над 80 см надясно. Някои от комшиите побързаха да излязат на улицата, други си останахме вкъщи и чакахме да видим какво ще стане. Не сме мигнали от притеснение да не повтори, да не разлюлее по-силно“. Това разказаха вчера пред „Утро“ живеещи в прословутия русенски блок „Русия“, на които съботното земетресение във Вранча върна спомените от онази злощастна мартенска нощ през 1977 г., когато треската на земята под румънската планина разруши комини и стени в Русе, а в Свищов имаше и жертви.
В 21.14 часа в събота цяла Североизточна България се люля 10 секунди, като вълните бяха усетени и по високите етажи на Бургас и Пловдив. Земетресението с магнитут 5.4 по скалата на Рихтер беше с епицентър на 19 км от румънския град Фокшан в района на Вранча. По данни на Сеизмологичния център към Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН огнището е било на 40 метра дълбочина и благодарение на това няма материални щети.
В Русе нямаше паника, но много граждани излязоха пред жилищните си блокове по „Борисова“, в кварталите „Възраждане“ и „Здравец Изток“ и в други райони на града с високи сгради. Най-неразумното нещо в такива ситуации е да се излезе на балкона и да се гледа какво става навън, но и такива случаи имаше. Най-коментираната тема естествено беше трусът и в първите минути всички търсеха информация къде е епицентърът и каква е силата му.
Вчера шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров заяви, че сигнали за поражения и пострадали хора не са постъпвали. Същото потвърдиха за „Утро“ от Спешна помощ и Областната дирекция на МВР.
По данни на Геофизичния институт към БАН до вчера наобед са регистрирани 11 затихващи земетресения, като само едно от тях е с магнитуд 3,2, всички останали са микроземетресения със сила под 3 и не са усетени на територията на България. Според проф. Емил Ботев съботното земетресение не е катастрофално, по големина и сила се равнява на труса преди две години в Перник. Пред Нова тв ученият заяви: „Тази отдалеченост от Вранча ни позволява да заключим, че в непосредствена близост във времето от този трус не могат да се очакват други с такава големина“.