Стремежът на автомобилните производители да създават модели, които се продават еднакво добре по всички краища на света, илюстрира добре глобализацията на пазарите. Както и във всеки друг бранш обаче, това съвсем не значи, че един и същ продукт струва еднакво навсякъде. Нещо повече - понякога цените на една и съща кола в различни държави варират драстично заради митата, транспортните разходи, обема на продажбите, покупателната способност и куп други фактори, пише fakti.bg.
„Голф“ спокойно може да се нарече глобален автомобил. „Фолксваген“ предлага бестселъра си почти навсякъде по света. Цените му обаче далеч не са еднакви. В родната Германия най-евтината версия Trendline с 1.2-литров бензинов турбомотор с 85 к.с. струва 17 325 евро . Оборудването е бедно, но все пак включва климатик и система за автоматично гасене и стартиране на двигателя в задръстване.
Макар да изглежда сходно, продаваният в САЩ „Голф“ се различава от европейския. Произвежда се в Мексико и не се предлага с малолитражни двигатели. Американците могат да избират между 1.8-литрова бензинова модификация със 170 коня или скъп 2.0-литров дизел. Цените стартират от 18 000 долара или 14 400 евро. Разликата от почти 20% в сравнение с германския пазар се обяснява с по-ниските налози и спецификата на тамошното ценообразуване.
Точно както някои модели от Страната на изгряващото слънце се смятат за по-специална порода в Европа, немските автомобили минават за нещо като екзотика в Япония. Най-продаваната модификация там е 1.2 TSI със 105 к.с. и седемстепенна трансмисия DSG. Цената с ниво на оборудване Trendline е 2 587 000 йени или 17 674 евро, което не е никак зле - в Германия „Голф“ с аналогична моторизация и екипировка струва около 21 000 евро.
За да привлече максимално широк кръг от купувачи в Китай, „Фолксваген“ прибягва до малък трик. Освен най-новия „Голф“ там се продава и предишната генерация на модела - с доста сериозни отстъпки. Последното поколение пък се оборудва с 1.6-литровия бензинов двигател на „петицата“ с мощност 110 к.с. Цените стартират от 121 900 юана или 15 800 евро. Заради високите мита и протекционистичната политика на правителството „Голф 7“ се произвежда на място в два завода на съвместно немско-китайско предприятие.
Допреди година-две пазарът в Русия се смяташе за ключов за оцеляването на европейската автомобилна индустрия. Когато продажбите на Стария континент бележеха рекорден спад, руснаците купуваха като невидели. Монетата обаче се обърна и ситуацията се влоши дотолкова, че някои производители просто се оттеглят от необятната страна.
За да издържа на тежката конкуренция и засилващата се стагнация, „Фолксваген“ предлага специална „руска“ версия на „Голф“, наречена Conceptline. Автомобилът е оборудван съвсем спартански - има по-малко тонколони, стоманени джанти, няма тъчскрийн или MP3 плейър. Резултатът е базова цена от 665 000 рубли или около 11 000 евро.
Къде се вписва България в тази картина? У нас базовият „Голф“, с ниво на оборудване Trendline с 1.2-литров TSI с 85 к.с., петстепенна ръчна трансмисия и пет врати, струва 30 790 лв. или 15 743 евро - приблизително колкото в Китай. На това му се казва глобализация.