Домашна рехабилитация на пациенти след операции правят специалисти от Медицински център „Медика Експерт“. Мобилни групи от лекар по физикална и рехабилитационна медицина и кинезитерапевт посещават болния в дома му, за да изготвят индивидуална програма за неговото възстановяване и така не се налага той да ходи до центъра в ДКЦ 1, което е голямо облекчение, особено в предстоящите студени зимни месеци.
Екипите разполагат с мобилни електростимулатори, апарати за дълбока осцилация, портативна лазерна и ултразвукова техника, с които раздвижват пациентите и облекчават болките им, обясни кинезитерапевтът в „Медика Експерт“ Александър Андреев.
Първата работа на екипа при посещение в дома на пациента е да огледа средата, в която живее. Когато става въпрос за възстановяване на крака, специалистите му помагат да си нагласи оперирания крайник в положение, което да не позволи да зарасне неправилно, а после пристъпват към самата рехабилитация. Тя включва обучение за безопасно ставане и лягане от и на леглото, правилна походка по време на разходки в дома с проходилки или патерици и раздвижване на болното място.
Домашната рехабилитация е изключително подходяща при пациенти с инсулт, инфаркт, Паркинсон, с тежки белодробни заболявания или след операции на крака, корем и други органи, които изискват по-дълги престои на легло. За да се избегнат инфекции от залежаване, се правят процедури.
Правилната и последователно прилагана рехабилитация може да се справи и с тъй наречените отписани пациенти, а подценяването й може да усложни и някои не толкова тежки случаи, напомнят медиците.
Здравната каса поема седем дни престой в лечебно заведение за възстановяване, което е крайно недостатъчно за постигане на ефект. Това особено важи за хора след смяна на тазобедрена става, където рехабилитацията продължава близо 6 месеца. При пациенти с инсулт пък понякога възстановяването продължава цял живот, посочи Александър Андреев.
Наред с процедурите мобилните групи обучават както болните да се самообслужват, така и техните близки да продължат рехабилитационните грижи, за да не се загуби ефектът от работата им, тъй като заниманията от 1 час дневно не са достатъчни за пълното им възстановяване, каза още той.
За да се ползват услугите на рехабилитаторите, пациентите си купуват карти, които в повечето случаи варират между 150 и 180 лева за 10 дни.
Записването за мобилните екипи става на място в кабинет 122 на МЦ „Медика Експерт“ в ДКЦ 1 или на телефон 082/824 563.