Домашната работилница е мястото, където творящият човек се усамотява и се концентрира над мечтите си, а наличното оборудване дава възможност за тяхната физическа реализация. Кои са електрическите машини, без които нито едно подобно място не може?

Какви са предимствата от използването на електрически машини

Подобно оборудване в домашната работилница позволява по-прецизното и бързо обработване на различните дървени или метални елементи. Те осигуряват рязане, пробиване, завиване, отвиване и шлайфане. Подобни прибори са изключително компактни, леки и прецизни. Не изискват почти никаква поддръжка за тяхната работоспособност, съхранение и функционалност. Когато домашната работилница е добре подредена и структурирана, необходимите електрически машини винаги ще бъдат на една ръка разстояние.

В отделни случаи, за пълната им функционалност е необходима покупката на допълнителни консумативи. Пример за такива е ъглошлайфът, чийто режещ диск с течение на времето се хаби и периодично се подменя.

Електрически машини

Кои са сред най-предпочитаните от съвременните майстори

Мястото за домашната работилница без основното оборудване не е достатъчно функционално и подходящо за извършване на различни битови дейности. Днес не можем без:

• ъглошлайф – ръчен ел. инструмент за рязане, който работи със специален диск за метал. Той е бързооборотен прибор и изисква внимателно боравене с него;

• бормашина – пробивна електрическа машина, имаща способността да пробива различни по диаметър отвори в тухла, дърво, бетон;

• циркуляр – предназначен е за прецизното рязане на дървен материал. Нужно е повишено внимание при работа, тъй като е бързооборотна техника;

• гайковерт – служи за завиване и отвиване, както и затягане и разхлабване на различни по диаметър гайки;

• саблен трион – служи за прецизното рязане на дървени или OSB плоскости и се използва предимно в дърводелската или мебелна индустрия;

• фреза – служи за резбоване, фалцоване и декориране на дървени плоскости и равнини. Предимно намират приложение в дърводелството и фината дървообработка;

• такер – това са механични, електрически и пневматични устройства за бързото и мощно забиване на метални скоби. Намира приложение в дърводелството, мебелната, строителна и ел. индустрия;

• винтоверт – бавнооборотна машина, използвана за завиването и развиването на различни по дължина и диаметър винтове за дърво и метал. Намират приложение в строителството и дърводелството.

На какво да обърнете внимание при избора

На пазара днес, според онлайн магазин ИТТ България, основно се разграничават два вида електрически машини: любителски и професионални. Първите са предназначени за домашна употреба и за неинтензивно, редовно натоварване. Те са значително по-евтини и понякога са много компактни. Напълно подходящи са за домашната работилница и за изпълнението на любителски и аматьорски цели.

Професионалните аналози са със значително по-високи цени, но те са предназначени за редовна употреба с висока степен на интензивност. Този вид електрически машини се използват от хората, които имат бизнес в областта на строителството, мебелната индустрия, дървообработката и други.

Основната особеност при избора на електрически машини за дома е мощността на двигателя. От него зависи какво натоварване ще може да поеме уредът и каква да е дебелината на обработваната дървена или метална плоскост. По-мощните решения, абсолютно винаги са с по-големи физически размери и са значително по-тежки от маломощните. Покупката на прекалено мощни електрически инструменти за домашна употреба ще бъде нерентабилна за любителите, така че за правилния избор ще направите като се обърнете към специалист, който да предложи подходящо решение спрямо нуждите ви.

Когато мощността вече е определена, е важно да обърнете внимание и на допълнителната функционалност. В повечето случаи производителите добавят екстри, като възможност за настройка на скоростта. Така правите прецизна настройка и изпълнение на задачата. Плавен старт, при който двигателят набира максималните си обороти плавно и се елиминират първоначалните стартови вибрации. Наличието на допълнителна ръкохватка при бързооборотните пробивни и режещи машини увеличава устойчивостта на захвата и предотвратява внезапни наранявания. 

Защитата за случайно включване е абсолютно задължителна за всяка любителска или професионална бързооборотна или пробивна техника. Тя предотвратява случайното натискане на стартиращия бутон, което може да доведе до физически наранявания. При подобен механизъм е нужно натискането на два бутона за стартиране на електродвигателя.

Много важно условие при избора е ергономичността на корпуса. Той трябва да осигурява максимален комфорт дори и при продължителна работа. Наличието на гумирани области предотвратява случайното изпускане на електрическата машина по време на нейната работа поради изпотяване на ръката и мощните вибрации.