Задължителното гласуване е равносилно на ергенския данък, плащан до 1990 година, коментира депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова, като посочи, че не подкрепя идеята за въвеждането му, която бе разпространена от Цветан Цветанов.
„Гласуването е право на всеки човек. Така всеки за себе си може да реши дали да се възползва от правото си или не. Подобно е и при ергенския данък - ако не искам да женя и да имам деца на този етап трябва да плащам. Затова човек се принуждава да се жени“, мотивира съпоставката си русенският народен представител.
Ахмедова постави под съмнение и необходимостта от съществуване на Здравната каса и районните й подразделения. Причината - държавата ежегодно доплащала здравните осигуровки.
„Системата е прекалено солидализирана. Хората нямат мотив да си внасят осигуровките. Защо например вноските, които един работник си плаща, не се събират по негова сметка за лично здравеопазване. Проблемът е, че контролът се осъществява на командно-административен принцип, а не от собствените ръце на човек“, коментира зам-председателката на парламентарната група на ДПС. Тя посочи още, че амбициите за реформа в системата на новия здравен министър Петър Москов са големи и се съмнява, че той ще пожъне успех.
За заместника на икономическия министър Божидар Лукарски - русенката Даниела Везиева, депутатката предположи, че по-добре би й прилягала ролята на заместник образователен министър заради опита като началник в просветния инспекторат в Русе.
„Не искам всяка година избори, но в този формат светлина в тунела няма. Най-малкото зло са предсрочни избори, тъй като в този формат от орел, рак, щука и още нещо няма как да се постигне стабилно управление“, заяви още народният представител.