Търсеният от Интерпол за измама в Ирак Лазен Мухамад е задържан в събота на Дунав мост при напускане на страната. Затова прокуратурата поиска той да бъде временно оставен в ареста докато се получат документи за делото, което тече срещу него, и евентуално бъде екстрадиран. Заповедта за ареста на Мухамад е издадена заради далавера в Ирак, при която той обещал да достави тръби, но така и не го сторил.
Иракчанинът е заловен при транзитно преминаване. Данните показват, че той неколкократно е пресичал границите в Европа. Няма трайно местонахождение, затова трябва да бъде временно задържан за максималния срок от 40 дни, поиска прокуратурата.
Адвокатът на Мухамад пък посочи, че иракчанинът е търсен за извършено през 2012 година престъпление. От 2010 година обаче той изобщо не бил стъпвал в Ирак, а живеел в Германия, където имал разрешително за пребиваване. Още повече, че е търсен за изправяне пред съд в държава, където се нарушават човешките права и едва ли може да се надява на справедлив съдебен процес.
Самият Мухамад пожела да изчака екстрадирането си на хотел или под парична гаранция, но съдът сметна, че трябва да бъде задържан за 40 дена.