Баварските консерватори, които са в управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел, искат да ограничат потока от българи и румънци, които биха дошли в Германия да получават социални помощи, а германските общини отправиха призив за помощ към правителството, предадоха световните агенции.
„При сегашните схващания не успяваме да интегрираме бедните имигранти в обществото”, заявява в статия във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг” председателят на германската федерация на общините Щефан Артикус.

Германските общини очакват да се изправят пред нови предизвикателства с отварянето на германския трудов пазар за българите и румънците от 1 януари, добавя той и изтъква, че напливът от граждани на тези две страни, който вече е нараснал през последните години, води до увеличение на разходите за градовете, които ги приемат и им осигуряват медицински грижи, социални работници, преводачи и езикови курсове. Федерацията на общините иска помощ от федералната държава и провинциите, както финансова, така и в организационно и законодателно отношение.

Пристигащите българи и румънци са сравнително малобройни на фона на общата имиграция в Германия, но редовно се обсъждат в медиите, защото те живеят основно в няколко големи града като Берлин и Дуисбург и мнозина германци ги възприемат като извършители на измами при получаването на социални помощи. Всяко семейство, установило се в Германия с деца, има право на семейни помощи.

Трябва „да се направи всичко, за да се попречи на измамата със социалните помощи”, посочва в излизащо утре интервю Ханс-Петер Ул, експерт по вътрешнополитическите въпроси в парламентарната група на консерваторите в Бундестага. Партията му - баварският Християнсоциален съюз (ХСС) - иска да се приеме резолюция в този смисъл на регионален конгрес в началото на януари, отбелязва той.

Според текста, който на първо време ще ангажира само ХСС, Германия трябва „да намали неуместните стимули за имиграция”, например като спре плащането на семейни помощи през първите три месеца от престоя на германска територия, съобщава в. „Зюддойче цайтунг”, който разполага с копие от резолюцията.

Германия не е единствената страна, която се безпокои от пълното отваряне на границите от 1 януари. Великобритания се тревожи от наплив на българи и румънци и е взела мерки за ограничаване на достъпа на европейски мигранти до получаването на помощи за безработица, отбелязва АФП.