Многократно осъжданият Атанас Атанасов от Ветово остава в ареста, реши вчера Русенският районен съд. Мъжът е обвинен в безочлива измама по телефона, от която направил истински удар - изкопчил 27 000 лева от 80-годишна жена. Заедно с рецидивиста в схемата бил замесен и 25-годишният Димо Димов - брат на жената на Атанас. Той също е задържан за постоянно в ареста.
Атанас е известен със завидните си артистични умения. Той изкусно си преправя гласа на женски или на детски според случая и така заблуждава старци по телефона, че се обаждат техни дъщери или внуци.
Прокуратурата посочи, че 30-годишният ветовчанин е излязъл от затвора само преди половин година, няма нито работа, нито доходи. Той вече е съден за телефонни измами и не си е взел поука, а напротив - има трайно изградени престъпни навици.
„Това наистина е едно от тежките престъпления, които тормозят обикновените хора“, заяви адвокатът на Атанас. Допълни обаче, че многократно осъжданият не е имал участие в измамата и с грозната подигравка над възрастните хора го свързал само факта, че живее под един покрив с Димо. Въпреки това защитата посочи, че Атанас иска да възстанови сумата на подлъганата жена, която претендира, че не е подмамил.
„Важно е той да бъде наказан, но още по-важно е парите да бъдат върнати“, заяви накрая адвокатът. Ако бъде признат за виновен, Атанас го очакват между 3 и 10 години затвор.
Случаят е от 14 октомври, когато посред бял ден на домашния телефон на бабата се обадил женски глас. Обяснил през сълзи, че „щерката“ е катастрофирала, кракът й е счупен много лошо и се налага сложна операция, за която трябват 27 000 лева. Оказало се, че бабата държи такава солидна сума в дома си и е готова веднага да я даде, затова „докторът“ й пратил „санитар“ да я прибере. Това бил Димо Димов, описан по-късно от опарената старица като „мургав мъж, около 25-годишен, леко пълен, с коремче“. След като взел тлъстата пачка, куриерът набързо изчезнал без да каже нито дума и без дори да направи опит да преброи парите, което усъмнило бабата. Като се прибрала в апартамента си, тя звъннала на дъщеря си и разбрала, че е е била обрана. По-късно двете подали сигнал в полицията.
Атанас и защитата му поискаха освобождаване под домашен арест, като посочиха, че той не се е укривал досега и няма да го направи занапред. Съдът обаче обърна внимание, че до Атанас и Димо се е стигнало след проследяване на телефонните обаждания и мобилните оператори и остави 30-годишният рецидивист в ареста. Мярката за неотклонение може да се обжалва.