Командосите от 68-а бригада запалиха по свещичка и по цигара, които поставиха в пръстта край гроба на офицерски кандидат Антон Петров, загинал при кървавия атентат в Кербала преди 10 години.

За да почетат паметта на петимата български военни, в Русе се събраха близките и приятелите на Антон Петров. Този път редом с бойните му другари бяха и представители на официалните власти – областният управител Венцислав Калчев, депутатите от БСП Таню Киряков и Добрин Данев, кметът на Русе Пламен Стоилов. Те поднесоха венци и цветя, а от името на Съюза на запасните офицери на родителите на Антон Петров бяха връчени плакет в негова памет и шалче с българския трикольор.

От името на всички бойци командосът от първия контингент в Ирак Атанас Дачев помоли хората да не забравят никога момчетата, дали живота си под българския флаг. Той разказа подробности около атентата в база "Индия" и припомни героизма на воините. "Ако беше жив и знаеше какво щеше да се случи, убеден съм, че Антон Петров пак щеше иска да е командос в 68-а бригада, защото това е, което ти е заложено тук, в сърцето и душата и няма как да искаш друга професия. Антон беше от хората, които дават повече, отколкото получават. Това е благородството - боецът, командосът, гражданинът на тази държава трябва да дава повече ,отколкото да получава, за да можем да вървим напред", каза Дачев.

Майката на Антон Петров – Иванка Петров, сподели през сълзи, че болката не отминава, въпреки че са минали 10 години от гибелта на сина й. Антон загива само две седмици, след като навършва 26 години, и така дните около Коледа са още по-мъчителни за семейството му.

За да пази жив спомена за сина си, Иванка Петрова всяка година връчва коледна стипендия на ученик от Професионалната гимназия по корабостроене в Русе – училището, в което някога е учил и нейният Антон.