20 минути бяха достатъчни за морски спецчасти и граничари да покажат впечатляващи умения и респектираща ефективност при евентуални тежки кризи във водите на Дунав.
Обявената преди седмица демонстрация в родния град на българския боен флот - Русе, събра над 500 зрители  пред сградата на речната информационна система за трафика в българската част на реката БУЛРИС. Занятието, което приличаше на филм, но без втори дубъл и фалшиви геройства на сценични супермени, бе посветено на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили.
Ето какъв беше сценарият за възникването и овладяването на самия инцидент.
Тласкачът на БРП "Хемус" с една секция в конвоя започна да се държи много странно при движение срещу течението на Дунав и не отговори на повикванията на пункта в БУЛРИС. След подадения сигнал Гранична полиция установи, че корабът е завладян от терористи. На поисканата помощ веднага се отзова вертолет "Пантер" на ВМС, който започна да кръжи над тласкача. В това време отряд от спецчастите на ВМС пристигна с катер с картечница и започна да обикаля конвоя по вода. Между терористите и военните пламна престрелка, която бе овладяна с две действия - от хеликоптера по въже на борда на кораба се спуснаха четирима командоси, които арестуваха двама от престъпниците под прикритието на снайперист. Другите двама опитаха да избягат с моторна лодка, но бързо бяха застигнати и неутрализирани. По време на ареста на кораба обаче служител от спецчастите беше ранен в крака и това наложи от вертолета да се спусне спасител, който върза за себе си раненият боец и двамата бяха изтеглени в машината, която потегли към най-близката болница.
Зрелищните, бързи и ефикасни действия на екипите бяха аплодирани бурно от зрителите и гостите на тренировката. Сред тях бяха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген.Андрей Боцев, вицеадмирал Митко Петев, офицери от ВМС, областният управител Галин Григоров, кметът Пламен Стоилов, директорът на РД "Гранична полиция" комисар Димитър Чорбаджиев и много други гости от различни институции.
Досега не бяхме виждали как военноморските сили действат на река, защото тук обстоятелствата са малко по-трудни, отколкото на море. Нашите специални морски части обаче показаха, че и на Дунав могат да се справят перфектно с терористи, каза военният министър Красимир Каракачанов.
Морският специален отряд е най-добрият в нашата флота за обезвреждане на терористи по вода и тук показа способностите си. С тази операция показахме интегриран начин на работа между държавни, военни и частни организации. Само по този начин България може да гарантира и да демонстрира своя суверенитет, заяви вицеадмирал Митко Петев.
Успяхме да покажем, че в кратки срокове можем да се сработим с ВМС, за да постигнем успешни резултати в борбата с тероризма, допълни комисар Чорбаджиев и благодари на колегите си от флота за добре свършената работа.