Министър-председателите на България и Румъния - Бойко Борисов и Виктор Понта, заедно с еврокомисаря Йоханес Хаан и делегация от министри бяха първите, които преминаха по вече завършения "Дунав мост 2", свързващ двата бряга на реката край Видин.

Общата стойност на "Дунав мост 2" е около 300 милиона евро, от които 100 милиона евро са европейско финансиране, заяви европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан.

Проектът за изграждането на моста продължи доста дълго време, но сега може да се похвалим със свършена работа, отбеляза Хаан и благодари на двете страни за силната ангажираност за завършването на проекта. Сигурен съм, че след няколко години бихме могли да имаме още един мост, свързващ двете държави в тази част на реката, допълни Йоханес Хаан. Еврокомисарят посочи, че проектът е един добър пример за смисъла на Европа – именно, да свързва европейските граждани.

Разбрахме се с изпълнителите напролет да пуснем моста, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. Преди три години мостът го нямаше и това беше абсолютно провален проект, заяви Борисов и благодари на румънския си колега Виктор Понта, че показва "друго европейско поведение". Борисов разказа, че той и комисар Хаан са имали възможност да разгледат от въздуха прилежащата инфраструктура на двете страни на моста. "Строи се много усилено и сме пред завършване. Имаме време да я завършим до пролетта", каза министър-председателят.

Българският премиер беше единственият, който не говори на английски по време на официалните изявления на "Дунав мост 2". Румънският му колега предпочете да не говори на родния си език, дори и с риск да направи няколко грешки, които да бъдат отбелязани след това в румънските медии. Виктор Понта изрази надежда, че до няколко седмици ще бъде създадена общата компания, която ще отговаря за експлоатацията на съоръжението. На Румъния й трябваха две години да подпише меморандума за създаването на компанията, но днес вече е даден мандат на румънския министър на транспорта да приключи процедурата по създаването на дружеството.

Две години загубихме в обсъждане на това къде да бъде централата на компанията, но аз попитах коя от двете страни е вложила повече средства и тъй като това е българската, според мен е справедливо там да бъде и централата, обясни премиерът Понта. Той коментира, че понякога много важни проекти като "Дунав мост 2" биват блокирани заради дребна бюрокрация. Понта, също като българския си колега, говори за прилежащата към моста инфраструктура и нейното важно значение. Румънският министър-председател изрази надежда, че двамата с българския премиер Бойко Борисов ще са в първия автомобил, който ще премине по готовия "Дунав мост 2".

Българският премиер освен, че се разходи по новото съоръжение и поговори с румънския си колега, успя да получи и подаръци. Един животновъд му даде голяма бучка сирене, но Борисов реши, че сиренето трябва да получи транспортният министър Ивайло Московски, защото "му трябва калций".

"Дунав мост 2" трябва има четири пътни ленти, една железопътна линия, велосипедна алея и две пешеходни алеи. Той е дълъг около 1.4 километра с 12 стълба в реката и 10 стълба при ЖП естакадата, като най-високият стълб е близо 45 метра. Общата стойност на проекта около 300 милиона евро, като бюджетът от българска страна е над 225 милиона евро, (от които безвъзмездна помощ по ИСПА 70 милиона евро и 70 милиона евро заем от Европейската инвестиционна банка). Бюджетът на проекта от румънска страна е над 48 милиона евро, от които също има финансиране по ИСПА.

В началото на 2007 година испанската фирма FCC беше избрана да проектира и строи моста, а френско-британският консорциум Ingerop/High-Point Rendel бе назначен да контролира проектирането и надзирава изграждането на съоръжението.

Първата копка на втория мост над река Дунав беше направена през май 2007 година от тогавашния премиер Сергей Станишев, а според обещанията на изпълнителя първите автомобили ще могат да преминат по него през пролетта на 2013 година. Все още не са ясни таксите, които ще се плащат за преминаване на превозни средства по моста, но една от обсъжданите идеи е да се плаща по 6 евро за лек автомобил и 37 евро за преминаването на ТИР.