Ръст в търсенето на малки потребителски кредити с наближаването на зимата регистрират от консултантския сайт www.creditpoint.bg и „Кредит Център“. Над 14% е ръстът в броя на запитванията за потребителски кредити между 800 и 2000 лева през последния месец. Според наблюденията на експертите причината е в невъзможността на домакинствата да покрият натрупани и належащи разходи на прага на зимата.
Около 1/3 от малките заеми за периода са за инвестиция в климатици, конвектори и други алтернативни методи за отопление. Подобен е и делът на хората, които теглят малък кредит, за да покрият старите си задължения към „Топлофикация“.
Сериозната активност при запитванията в последната седмица е допълнително стимулирана от опасенията на хората, че зимата ще бъде тежка и трябва да се подготвят максимално бързо. Голям процент от семействата не са заделили средства за такива разходи и предпочитат да изтеглят кредит, за да са спокойни, че са подготвени и за по-тежка от обичайните зими, твърдят анализаторите.
1500 лева кредит за 2 години означава месечна вноска от около 70 лева, което е приемливо за повечето хора. Оскъпяването на такъв банков кредит е около 200 лева за целия период или около 8 лева месечно.
Заемът хората теглят в банката, в която получават заплатите си, където дължимата сума се спира автоматично и е освободена от допълнителни такси, разясняват още експертите.