Християнски център „Живот на победата“ иска да купи бившата баня в квартал „Дружба 2“, за да издигне евангелски молитвен дом. Председателят на центъра Илия Илиев е подал заявление за това в Общината и в тази връзка кметът Пламен Стоилов предлага да бъде обявен търг с явно наддаване на общинската сграда. Предложението ще бъде разгледано на предстоящата сесия като извънредна точка. Очаква се то да получи одобрението на съветниците, тъй като имотът беше включен в Годишния план за приватизация на общинска собственост през 2013 г., но при две дати за търга никой не прояви интерес. Началната тръжна цена тогава беше 200 000 лева, след това беше намалена на 120 000 лева без ДДС, колкото ще остане и за новия търг.
В момента евангелско-протестантската църква ползва за редовните си богослужения помещение в търговския център на улица „Чипровци“ в квартал „Родина“.
Пастор Илия опроверга слуховете, че християнският център е последовател на сектата „Свидетели на Йехова“. Той бе категоричен, че разпространението на тази невярна информация е плод на засилената медийна кампания през 90-те години срещу всичко, което не е православно.
„Ние сме законно регистрирана енвангелско- протестантска църква, която вярва в божието слово и Библията и съществуваме в Русе от 2000 година. Целта ни е както да учим всички хора на Божието слово, на християнските ценности, които изповядваме, така и да се стремим в различни социални активности през годините. Тази година имахме двудневна инициатива в Летния театър, поканихме шоумени от Америка, които вършат необикновени неща с физическа сила, но в същото време всеки един от тях има своята лична история. Някои от тях са били наркомани, други дилъри, но техният живот е бил променен от вярата в Исус Христос. Нашата църка е едно от разклоненията на евангелизма в България“, разказа за „Утро“ Илиев.
Финансирането на християнския център идва от доброволни дарения на вярващите. Богослуженията в сряда и неделя се посещават от около 100 човека.
„Ние се самофинансираме - това е начинът, по който съществуваме вече 14 години“, посочи пасторът.
Ако съветниците приемат да се обяви търг за бившата баня, Илиев ще закупи терена, а старата сграда, която е в изключително окаяно състояние, ще бъде съборена.
„Искаме терена, тъй като доколкото разбирам от скиците, които прегледах, няма възможност тези колони и носещи стени по някакъв начин да се модифицират, така че повече от сигурно е, че банята ще бъде съборена“, обясни той.
Земята ще излезе около 150 000 лева, а стойността на бъдещия храм все още не е ясна, но църквата търсела различни варианти за финансиране на молитвения дом - от отделните вярващи, от приятели и фирми в страната и чужбина. „Той ще бъде нещо добро за нашия град. Ние виждаме, че ислямът настъпва много здраво, финансира се от арабския свят и не се жалят пари. Русенци трябва да направим нещо заедно, защото това не е поредното казино или бардак, а се вдига още една църква, в която да споделяме християнските ценности и вярата в Бога“, каза пастор Илия.