Българският строителен сектор ще се върне към пътя на растеж след пет последователни години на свиване, прогнозират от анализаторската компания Business Monitor International (BMI). Тя продължава да поддържа прогнозата си за реален растеж от 1,3% на строителната индустрия в България през 2014 г., сочи докладът й “Инфраструктура в България” за последното тримесечие на годината.
Сигналите за подобрение в строителния сектор в страната бяха потвърдени от официалните данни за първото тримесечие на годината, които отчетоха нисък, но положителен растеж. Ние вярваме, че вече приключи най-лошото за българската индустрия и очакваме, че транспортните и енергийни инфраструктурни проекти ще бъдат движеща сила за икономическото възстановяване, пише в последния анализ на BMI.
Инфраструктурните проекти в България продължават да бъдат подложени на насрещни ветрове с оглед липсата на инвеститорско доверие и наличието на ендемична корупция, отчитат анализаторите. Според BMI България остава силно зависима от финансирането на Европейския съюз на инфраструктурни проекти, особено в областта на транспорта. С оглед на това едно по-бавно икономическо възстановяване на ЕС ще ограничи и скоростта на растеж на транспортната инфраструктура на България.
Според местни брокери на недвижими имоти в Русе вече се усеща остър недостиг на предлагане на ново строителство. Желаещи да си купят такова не липсват, но за тях на практика няма почти никакъв избор. Въпреки това жилищното строителство в Русенско продължава да се движи близо до точката на замръзване и на този етап няма индикации, че нещо ще се промени в близко бъдеще. За първите шест месеца на годината са въведени в експлоатация едва 49 нови жилища и това е за цялата област, като става въпрос почти единствено за къщи.
От 2010 г. насам в Русе не е започвано строителство на големи жилищни сгради. Темпът през 2011-2012 г. бе около 5 жилища на месец, а миналата година бе ударено абсолютното дъно с едва 21 нови домове от януари до декември. През първото тримесечие на тази година бяха започнати едва 3 жилища.
Известен оптимизъм дават данните за второто тримесечие на тази година. Според тях е започнало строителството на 9 сгради с 59 жилища. Издадените разрешителни за строеж са 25 за 75 жилища. Макар че разрешителните важат за две години и не е сигурно, че изпълнението им ще започне веднага, все пак числата са двойно по-големи от миналогодишните.
За последно разрешителни за строителство на по-големи жилищни сгради бяха издадени през есента на 2010 година. Рекордът от 487 нови жилища за тримесечие бе постигнат на върха на строителството в края на 2007 г.