Работодателски организации прогнозират поскъпване на тока за бита между 15 и 30 на сто от лятото. Според тях, ако цената на електричеството на свободния пазар продължи да расте, това ще се отрази и на цените за домакинствата. 
КЕВР определя за регулирания пазар цени за домакинствата. Той е един микс, но ако се приеме, че цените, които в момента са на свободния пазар, са истински, референтни, съответно ще трябва да определи такива цени и за населението, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
Бизнесът вече посочи, че по-скъпата енергия неминуемо ще доведе до поскъпване на основни продукти. В близките дни бизнесът ще внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия. Работодателските организации не са се отказали и от намерението си да протестират. След разколебаването на синдикатите да участват в протестни действия, вместо в края на януари, както беше планирано, това ще се случи в началото на февруари.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че решаването на проблемите при определянето на цената на тока за бизнеса е по-важно от провеждането на евентуален протест. Час по скоро трябва да се упълномощи регулаторът да разследва възможни злоупотреби и да може да налага санкции. Това значи министерството на енергетиката час по скоро да внесе изменение в закона за енергетиката и да даде възможност на КЕВР да направи това, каза той.