Основният български фондов индекс SOFIX ще добави още 20% през 2017 г., европейските акции ще поскъпнат с 15%. Цената на златото може да се придвижи с 10-20% нагоре, а петролът ще варира в диапазона от 50 до 60 долара за барел. Това прогнозират анализаторите на един от най-големите инвестиционни посредници у нас - „Елана Трейдинг“. 
Възстановяването на европейската икономика ще се отрази както на европейските, така и на българските публични компании, които изнасят основно към ЕС, като това ще даде тласък на местните и европейските акции да компенсират през 2017 г. спрямо американските индекси, смятат експертите на финансовия холдинг. В макроикономически план инфлацията е задаващата се нова тема за Европа и САЩ, като нейната поява във втората половина на годината ще накара централните банкери и в ЕС да заговорят за вдигане на лихвите. На фона на умерено поскъпващия щатски долар, цената на златото може да се придвижи с 10-20% нагоре, а петролът ще варира в диапазона от 50 до 60 долара за барел. При тези условия, анализаторите препоръчват инвеститорите да се възползват от ценовото движение на тези суровини чрез акциите на добивни компании или борсово търгувани фондове, свързани с тях, тъй като те исторически реагират с по-високи ръстове.
Българската борса предложи значителна доходност от близо 30% през 2016 г., която се оказа сериозен конкурент на ръста на чуждестранните пазари. Анализаторите на „Елана Трейдинг“ смятат, че приливът на нови пари, търсещи висока доходност, може да допринесе за 20% ръст на SOFIX през 2017 г.  Инвеститорите, които не са склонни да поемат допълнителен риск, ще продължат да държат акции с дивиденти, които средно миналата година бяха 4% и тази година ще запазят добрите си нива. 
Анализаторите смятат, че потенциалът за ръст на долара ще бъде ограничен и новият диапазон на курса EUR/USD през първите месеци на 2017 г. ще бъде между 1.03 и 1.10 (1 USD = 1.78 лв. и 1.90 лв.). Американските индекси ще продължат нагоре и тази година, но с по-слаби темпове до максимум 10%.