Ние не спасяваме една банка, нито пък Цветан Василев или някой друг. Но една нормална отговорност трябва да носят и Орешарски, и Близнашки, защото не си мръднаха пръста в една такава тежка ситуация. Става дума не само за една банка, а за институциите, свързани с нея. Това заяви в студиото на „Тази събота“ по bTV бившият столичен кмет Стефан Софиянски.
„Има политическа договореност КТБ да бъде спряна. Орешарски знае как се правят нещата. За да не предприеме той постъпки, той е бил спрян. Смятам, че е бил спиран така, както през целия му мандат. Ако беше достатъчно независи, той имаше шанс да бъде добър премиер. Кои го спряха ли? Ами комунистите“, коментира политикът.

„Пътят за спасяването на банката минава през нейното одържавяване. Но от тук идва позицията – защо да се спасява една частна банка. Има си институции, включително и съдебна, които трябва да поемат своята отговорност. Но защо ние трябва да изгубим една функционираща банка? Ако ние гледаме на нея като на държавна банка, ще впрегнем и държавните институции. В процеса на изваждането на банката от кризата тя ще бъде и в известна степен одържавена“, смята Софиянски.

„Не слушайте популистките изказвания, че ни чака 5 години рецесия. Вчера само Данчо Цонев изказа своята теза с аргументи. Всички останали говориха за КТБ популистки. Нека гледаме на банката като на един процес в развитие. Активите могат да станат доходоносни и тогава тя ще бъде възстановена“, заяви политикът.

„В интерес на страната ни е тази банка да продължи да действа с висока степен на държавно участие. Банката има потенциал“, категоричен бе Стефан Софиянски.