Заради трагедията край Горни Лом две възрастни майки от Средогрив останаха без дъщери и синове, които да се грижат за тях и да им помагат. Бавят се и разрешенията за лични асистенти.

На легло, почти неподвижна и с мъка, че е изгубила сина и снахата си се опитва да оцелее 85-годишната Рафилка от Средогрив. „Нямам сили, нямам душа и да говоря. Не ми е лесно, особено да ходя до тоалетна и да се храня“, сподели през сълзи пред Нова тв възрастната жена. Най-близкият роднина, който може да се грижи за нея, е 21-годишният й внук Павел. На него останаха и грижите за 5-годишния му брат след смъртта на родителите им.

Сълзите не стихват и в дома на 85-годишната Богдана. Тя изгуби 51-годишната си дъщеря, която се грижела за нея. „По-добре да умра, не ми се живее без нея“, каза ни тя. Възрастната жена не вижда, не може да ходи сама до тоалетната и да взима лекарствата си. „С проходилката се движа, но малко и да мръдне падам и не мога да стана. Викам за помощ, но няма кой да ми помогне“, разказа тя. Единствения човек, който засега се грижи за бабата е нейна племенничка, която живее в другия край на селото.

От „Социално подпомагане” във Видин не дават срок кога ще се назначат лични или социални асистенти на двете баби. А община Чупрене има отпуснати от социалното министерство две работни места, но те са за спасители при бедствия и аварии и няма как тези хора да се грижат за възрастните жени.