„Prison Consulting“ – така се нарича услугата, която се предлага на новопостъпващи за излежаване на присъдата си затворници. В САЩ това е процъфтяващ бизнесмодел, практикуван от бивши затворници, които съветват идващите след тях.

Клиентите имат богат избор от профилирани консултанти. Може да се допитат до експерт, натрупал опита си в единична килия, в затвор с повишена степен на охрана, или пък да предпочетат съветващият ги да е бил осъден по купища членове от наказателния кодекс. Бивши служители от администрацията на затвора и адвокати също предлагат опита и съветите си.

Какво се научава?

Консултантите помагат при подаването на молби за преместване в друг затвор или намаляване на присъдата и предлагат интензивни курсове по затворнически етикет и дранголнишки жаргон. „Парти с одеяла“ например означава добре прикрит побой, а най-много разправии има в стаята с телевизора.

Клиентите са неопитни затворници, които не познават криминалните среди. Сред тях има и доста известни личности, като например финансовият жонгльор Бърни Мадоф или водещата на кулинарно предаване Марта Стюарт. Търсенето на консултантските услуги расте пропорционално на броя на затворниците. В последните 30 години в САЩ той е нараснал с 500 процента. Присъди в американски затвори в момента излежават 2, 2 милиона души.