55-годишна жена, болна от рак, остава без социални помощи за два месеца и нито лев за лекарства. Теменужка Владова е оперирана в началото на септември в Комплексния онкологичен център във Велико Търново. След тежката операция й е предписана терапия с медикаменти и силна храна, за да се възстанови.
Оказва се обаче, че 40-те лева, които получава всеки месец от временната заетост, са й спрени от социалните като наказание, пише „Борба”. Причината е, че според правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, за да получи социална помощ, един безработен трябва да работи 14 дни в месеца по 4 часа дневно по програмите на общините за социална заетост.

При отказ безработните остават без пари за срок от два месеца, а ако откажат повторно, тогава помощите се спират за две години. А Теменужка не е работила заради операцията, за която обаче не може да представи болничен, тъй като липсва здравният й картон при личния лекар. Така жената попада в омагьосан кръг, от който не вижда спасение.

„Ако знаете какви болки изпитвам, а нямам пари един аналгин да си купя. Разбирате ли, загивам. Спряха ми парите, защото не съм работила, а аз бях в болница. Живеем само с 40-те лева на мъжа ми и караме на по един хляб на ден и това е. Мръзнем и гладуваме като кучета, а цял живот съм работила за тая държава. Бях в телферите, в хлебозавода, после в пощата във Велико Търново. Сега живея в Константин, а нямам пари за една свещ от 30 стотинки да си купя и стоя на тъмно”, разказва Теменужка.

От няколко години тя й съпругът й живеят и без ток, тъй като имат задължения към енергото в размер на 280 лв. Нямат и вода, а борчовете към магазините стават все повече и повече. Семейството има две дъщери и един син, които също са безработни и не могат да им помогнат.
„Никой не мисли за хората в тая държава, не съм само аз така, знаете ли колко бедни и болни има, някой трябва да ни помогне поне да умрем достойно, като хора”, проплаква болната жена.