С много музика, танци и весели състезания цялата фабрика за мъжки костюми „Ричмарт“ отбеляза два празника в един ден - традиционният Хелоуин и първата годишнина от откриването на новата фирмена сграда, която през миналата година получи едно от отличията в архитектурния конкурс „Сграда на годината“. В забаваленията се включиха над 600 души - целият състав на компанията, която е една от най-големите работодатели в областта.
Празникът започна с традиционна за Хелоуин музика,
настроението подгряваше оркестър от работещи във фабриката
изявиха се и няколко самородни певчески таланта. Около 30 човека участваха в конкурса за най-атрактивен Хелоуин костюм, още толкова бяха приготвили тикви и тиквени фенери, които се оценяваха не само по изработката, но и по начина на представяне. В забавните скечове с оригинални костюми се включиха и висши мениджъри от фирмата, изявиха се разказвачи на вицове, а чистачката Валя показва пророчески умения, гледайки на кристално кълбо.
Забавните състезания приключиха с надигравания в различни стилове - хора, ръченици и дори кючеклийки с пендари. Интернационална компания сме - наред със западняшките музики трябва да има и наши, казваха участниците. За всички състезатели бяха предвидени награди.
Преди това
отец Атанасий от Басарбовския манастир направи курбан с шаран и питки
за успех на фабриката, която бе открита официално точно на този ден преди една година. Само два месеца по-късно тя получи една от наградите в традиционния конкурс „Сграда на годината“, отличаващ най-добрите строителни и архитектурни проекти - специалната награда на журито за иновативни решения в областта на енергоспестяващите технологии.
Както „Утро“ писа, новата сграда е истинска „зелена фабрика“, с множество високотехнологични решения, присъщи за луксозни офиси на топфирми, а не за производствени помещения. Интериорът на сградата е съчетание от различни архитектурни стилове, като търговската част и шоурумът са разположени в атриума на фабриката. Производствената сграда е изградена съгласно всички изисквания за безопасност и експлоатация от висококачествени и енергийно ефективни материали на водещи европейски производители в строителната индустрия. Стените са покрити с изолационни панели, които осигуряват отлична топло- и шумоизолация със своите 30 см дебелина, както и допринасят за енергийната ефективност на сградата. Модерната визия плюс иновативни решения допринасят за отличния микроклимат и работна атмосфера в производствените и търговски площи на фабриката.
Хората сами си организираха този празник
аз мога само да се радвам, че като екип сме успели да създадем такава работна атмосфера и у всички има настроение. Имаме всякакви таланти във фабриката - музиканти, танцьори, певци, нека има повече такива забавления, да се стремим към положителното и да вървим напред, заяви собственикът на „Ричмарт“ Мартин Йорданов. Той отчете напредък по проекта си „Русе - едно добро решение“, който цели да покаже възможностите на града и да покани хората да сбъднат мечтите си в Русе. Основната му идея е
градът ни стане притегателен център за хора от близки и далечни региони
където безработицата е висока и перспективи липсват. Които не само да дойдат да работят в Русе, но и да се заселят тук със семействата си и градът ни да им стане втори дом.
От стартирането на кампанията преди няколко месеца в „Ричмарт“ са дошли на работа над 120 човека. И периметърът, от който хора се стичат всеки ден към фабриката, се разширява постоянно. Вече имаме служители от Сеслав, Зафирово, Богданци, Полски Тръмбеш, Полско Косово. Хора пътуват по 15 км всеки ден, за да стигнат до Бяла, откъдето се качват на нашите автобуси, каза Йорданов. За него обаче това е само първа стъпка, следващата е на тези хора да се намерят квартири и жилища в града, за да доведат тук и своите семейства. За което той действа съвместно с агенции за имоти и банки.
Работа има много, можем да вземем още хора.
Вече предлагаме избор между три смени - от 8 до 17 часа, от 17 до 22 часа или плаващо почасово работно време
за майки, студенти и др. Кой когато иска - тогава да работи, каза собственикът на „Ричмарт“.
Тези дни предприемачът обяви нови инициативи за реклама на Русе и привличане на хора в трудоспособна възраст в нашия град. По негова поръчка в момента се изработват 300 000 брошури, които ще се разпространят в цяла България. В тях се описват възможностите за работа и живот в Русе, които биха могли да накарат хора от други региони на страната не само дойдат да търсят препитание тук, но и да намерят своя нов дом. Мартин Йорданов лансира и идеята си да се привлекат тук и квалифицирани специалисти от чужбина, които да вдигнат общото ниво. Според него фирмите в Русе могат да предложат поне 5000 работни места за германци, французи и други западноевропейци, които биха харесали условията за живот в България и нашия град и биха ги предпочели пред собствените си държави.