Как да се гарантира устойчивият растеж на нашата държава? Как инфраструктурата на територията може да предопредели перспективното развитие на страната? Как анализът на процесите в най-новата история на България може да помогне да се разработят аспекти на инфраструктурата като база за просперитет с неоценимо значение?
На тези, а и на много други въпроси дава отговор в новата си книга един русенец, когото мнозина познават като винаги ангажиран с каузи и откровени граждански позиции. Става дума за преподавателя в четири университета, доктора на науките и доказан експерт по инфраструктура и градостроителство проф.инж.Красимир Ениманев. Само преди дни, тъкмо в навечерието на Деня на народните будители, в София излезе от печат неговият нов фундаментален труд със заглавие „Инфраструктурна осигуреност на устойчивото развитие“. В мащабната разработка на 660 страници русенецът разгръща своите изследвания, базирани и на богатия му научен и практически опит, за да направи задълбочено и същевременно ясно и достъпно описание на актуалните инфраструктурни процеси и перспективи. В процеса на работа върху книгата Ениманев е анализирал огромен масив от информация за дейността на областните администрации в осем областни центъра - Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Велико Търново, Плевен и Габрово.
Инфраструктурната осигуреност и устойчивото развитие са основни маркери в съвременното развитие на обществата и в добрите европейски практики, убеден е Красимир Ениманев. Щастлив съм, че работата ми върху книгата се оценява високо от капацитети в тази сфера като именитите университетски професори Иван Величков и Владимир Томов, признава русенецът. Той обяснява, че разработените от него методика и принципи на управление могат да бъдат прилагани при изпълнение на европейски проекти, но също и при решаване на конкретни ситуации, като например, реакцията по време на кризи и бедствия като тези, които на няколко пъти сполетяха нашата страна тази година. Достатъчно е във всеки регион да има по един „ситимен“ - висок професионалист, специалист по инфраструктура, който да е наясно с всички детайли, същевременно и да е запознат със съвременните технологии и методи за прогнозиране,- който да реагира превантивно и адекватно и да задвижи необходимите звена, казва Ениманев.
Русенецът се радва, че посреща Деня на народните будители, който тачи като свой личен празник, с новоиздадената си книга. И се надява, че тя ще бъде полезен наръчник не само за неговите студенти в Русенския, Варненския свободен и Техническия университет в София, но и за всички, които жадуват европейските правила и тенденции в съвременния живот да бъдат спазвани и развивани.