Мексикански археолози откриха хиляди реликви в свещен тунел в древния град Теотиуакан, предаде АФП. По време на разкопките в древното подземно съоръжение са открити над 50 000 ценни артефакта.
Между предметите, намерени на 18 метра под земята след разкопки, продължили 11 години, фигурират десетки хиляди предмети от нефрит, четири впечатляващи статуетки от зелен камък, множество големи раковини от Мексиканския залив и Карибско море, кости на предполагаеми свещени животни, дървени артефакти и хиляди семена на растения.

Тези дарове, закопани преди 1800 години, бяха намерени на 103 метра от входа на тунела на пирамидата на Пернатия змей, открит през октомври 2003. “Тунелът и керамиката датират от 150 до 200 г. пр. Хр., когато и са били закопани”, посочи Серхио Гомес, ръководител на разкопките. „За местните жители съоръжението е представлявало нещо като вход в отвъдното”, обяснява Гомес.

Стените и сводовете на тунела са били покрити с прах от металосъдържащи минерали, състоящ се от хематит и магнетит. Според археолозите там се е влизало със запалени факли, в резултат на което всичко се осветявало като небе, обсипано с блестящи звезди. Проучването на тунела, което трябваше да приключи тази година, ще бъде продължено с още една. Археолозите смятат, че в сводовете в дъното на тунела има гробове на представители на тогавашния елит на Теотиуакан.

Общата дължина на тунела е 138 м, като археолозите са успели да изминат едва 108 от тях. Засега не са открити nикакви следи от гробове на владетели, но учените се надяват да ги намерят.

Подобно откритие би помогнало да се разбере структурата на властта, начина, по който тя е била предавана, което до този момент остава загадка за историците. Теотиуакан, или “място, където идват боговете” на езика нахуатл, е един от главните населени центрове в Средна Америка от предколониалната епоха. Произходът на това селище, включено в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, продължава да тъне в мистерия.