Шумен скандал с купуване на изпити и съмнителни назначения назрява в Академията на МВР. Инспекторатът и дирекция "Човешки ресурси" ще търсят нередности по общо 14 точки със заповед на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Проверката във висшето учебно заведение съвпада с подадени на 20 октомври две жалби в столичното Първо РПУ и Софийската районна прокуратура (СРП), пише вестник "Преса".

И двата сигнала са насочени срещу Николай Б., който учи магистратура по специалността "Защита на националната сигурност". В едната жалба възпитаникът на академията Д.Б. твърди, че преди около месец в приятелска компания Николай го попитал може ли да даде 500-600 лв. на преподавател от Академията на МВР. Курсантът обаче отказал да участва в "корупционна схема", твърди той в сигнала.

На 16 октомври Д.Б. срещнал до зала "Универсиада" в София Николай Б., който се нахвърлил върху него с думите: "Ще те убия, ще те смачкам...". Единият от придружаващите Д.Б. приятели дори записал с джиесема си сцената.

Втората жалба е подадена от Б.С., който твърди, че през август посетил с приятелката си известна дискотека в Созопол. Там се запознал с Николай Б. Кандидат-магистърът по национална сигурност работел като управител на заведението. Той се скарал с клиента Б.С. Жалбоподателят заявява също, че Николай потърсил контакт с него, като му казал, че двамата могат да бъдат "полезни един на друг". Възпитаникът на Академията на МВР му предложил да продава различни по вид наркотици, да пише съобщения и други текстове в интернет, както и да извършва "хакерски дейности", се твърди в сигнала.

Б.С. отказал офертите на Николай. После обаче разпитал за него и научил, че е завършил "Компютърни технологии" в Югозападния университет в Благоевград през 2012 г. Бил близък с местни дилъри, поддържал сайтове за сексуслуги, а работата му като управител на заведение била за "отвличане на вниманието".

"Странното за мен бе, че следва и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР в последната една година. Там бил известен с това, че често парадирал с познанствата си с различни преподаватели и споделял с много хора, че си купувал изпити, без да стъпи в академията", пише още авторът на сигнала.