Украинският премиер Арсений Яценюк ще поиска от САЩ и Германия да помогнат за изплащането на газовия дълг на Киев към Москва, така че Русия да може да възобнови доставките.

Арсений Яценюк каза на заседание на правителството, че планира да говори с американския вицепрезидент Джо Байдън и с германския канцлер Ангела Меркел по-късно днес, докато преговорите между руски и украински представители под егидата на ЕС продължават в Брюксел.

Яценюк заяви, че ще обсъди идеята за "допълнителни финансови инструменти за Украйна, които ще помогнат за стабилизирането на бюджета и плащането на енергийните ни сметки". Няколко кръга преговори за газа не успяха да разрешат спора, породен от отказа на Киев да плаща по-висока цена, наложена от Москва след свалянето през февруари на подкрепяния от Кремъл украински президент Виктор Янукович.

Руската държавна енергийна компания Газпром намали газовите доставки за Украйна през юни, третото поредно спиране за по-малко от десет години. Спирането не се отрази непосредствено на европейските клиенти, които получават около половината от руския газ чрез Украйна.

Двете страни постигнаха колебливо споразумение за цената, което изисква от Русия да намали исканията си с около 20% до 385 долара (302 евро) за 1000 куб. м. в идните шест месеца. Но все още не е постигнато окончателно споразумение заради настояването на Москва Брюксел и Киев да се споразумеят за начина, по който Украйна ще изплати дълга си от 3,1 милиарда долара (2,5 милиарда евро) до края на годината.

Яценюк заяви днес, че Украйна е готова да плати дълговете си, изчислени според намалената цена от 268 долара за 1000 куб. м. газ.