Присъда от четири години лишаване от свобода постанови Старозагорският районен съд за 46-годишния холандец Хеере Андриас Вагенаар.

Той е признат за виновен в това, че на 3 срещу 4 януари т. г. е извършил блудствени действия - опипване по бедрата, тялото, седалището и половия орган, целуване с език и притискане на половия орган в тялото на пострадалия, момче ненавършило 14 години. За това му деяние на основание чл. 157 от Наказателния кодекс съдът присъди четири години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

По второто обвинение за блудство пак с момче ненавършило 14 години Вагенаар получи присъда от 3 години и четири месеца затвор.

Съдът определи общо наказание четири години лишаване от свобода. Присъдата може да се обжалва в 14-дневен срок.

В съда на Вагенаар бе разяснено, че може да поиска излежаване на присъдата в холандски затвор, но това може да стане след като тя влезе в сила.

Хеере Вагенаар бе арестуван в ранните часове на 4 януари в стая на старозагорски хотел заедно с две 12-годишни момчета от местен Дом за деца без родителска грижа. С децата холандецът се запознал миналото лято, когато за първи път дошъл в Стара Загора. Видял ги на улицата и помислил, че са бездомни. Почерпил ги и им обещал, че ще дойде отново на първи януари т.г. Пристигнал у нас и веднага ги потърсил. Завел ги най-напред в компютърен клуб, след това се опитал да наеме стая в хотел в центъра на Стара Загора, но там разпознали децата. Затова ги завел в по-отдалечен хотел. На рецепцията обяснил, че едното дете е негов син, а другото приятелче. Рецепционистката обаче се усъмнила и подала сигнал в полицията.

По време на разследването стана ясно, че Вагеннар е осъждан в Холандия за блудствени действия с малолетни и непълнолетни момчета и момичета. Осъден е на 30 месеца затвор, излежал 18 месеца и е пуснат за добро поведение с петгодишна пробация, която тече в момента.