Раждането е един от най-съкровените моменти за една жена. Той е изпълнен с толкова емоция, страх, неувереност и същевременно огромно желание, че повечето майки не могат да мислят трезво в този момент.
Привързаността идва веднага, майката някак мигновено се свързва с бебето си като едно цяло, сякаш винаги е било така. За бебето обаче нещата се случват по малко по-различен начин.
Шведски учени записали първия един час от живота на 28 бебета, проследявайки характерните етапи, през които всяко бебе преминава през първите 60 минути от живота си.

До първата минута – бебето се ражда
В тези моменти най-вероятно бебето плаче силно или поне би трябвало да е така, ако всичко е наред. По този начин белите дробове разгръщат капацитета си, за да може бебето да започне да диша нормално.

2-ра минута – бебето замлъква
След като си поплаче хубаво, бебето замлъква и започва да мига с очички. Това е инстинкт, който всички бозайници имат. Запазването на тишина е кодирано в ДНК-то ни, за да се предпазят малките от хищници и потенциални опасности.

2-ра до 5-та минута – бебето започва да отваря очите си
В този прекрасен момент светът се разкрива пред погледа на бебето, но то все още не осъзнава какво всъщност вижда. По-скоро изглежда така, сякаш мъчително търси гърдите на майката.

8-ма минута – бебето „проговаря“
Разбира се, не буквално – бебето започва да издава звуци, за да привлече вниманието на майката. Започва да движи ръцете и устата си, тъй като е нетърпеливо да се наслади на първата глътка мляко.

18-та минута – бебето отново замлъква
Отново е време за почивка. Първите минути са доста изморителни и бебчето отново притихва, сякаш да си почине.

36-та минута – бебето настойчиво започва да се домогва към гръдната област на майката
В действителност, бебето може да види гърдите на майката, но изключително смътно, тъй като зрението е доста несъвършено при раждането. Бебето се насочва към тази област благодарение на обонянието си, тъй като то е най-развито в този най-ранен етап от живота на мъничето.

62-ра минута – бебето най-после започва да се храни
Все още майчиното мляко не се е появило, но коластрата, която го предхожда, е един от най-важните елементи за бебето, който е изпълнен с антитела, които ще са жизненонеобходими за изграждането на имунитета на бебето.
Колкото повече суче бебето, толкова повече се провокират млечните жлези да произвеждат повече мляко.

70-та минута – време за сън
След като похапне първите си глътки, бебчето заспива блажено. Дрямката е заслужена, а връзката между бебето и майката вече е по-здрава от всичко друго на света!