Реформаторският блок (РБ) не е взимал решение да участва в коалиция на ГЕРБ, само ако в нея се включи официално и Патриотичния фронт (ПФ). Това каза основателят на Национална партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал в сряда пред Дарик радио по повод решението на парламентарната група на РБ, оповестено преди ден от съпредседателите й Радан Кънев и Меглена Кунева.

Касим Дал, който е зам.-председател на НПСД, която е в състава на РБ, подчерта, че в блока няма единно мнение за Патриотите, но беше категоричен, че не може да има тройна коалиция с тях. Той смята, че трябва да се сложи край на боричканията в Реформаторския блок, като призна, че представители на различни формации правят опити да водят паралелни разговори с ГЕРБ.

"Ако няма да се вземат единни решения в блока, по-добре е да се разделим", каза той и допълни: "Не трябва да се страхуваме от нови избори, напротив. Не може тази агония да продължава. Час по-скоро ГЕРБ трябва да вземат инициативата. Мисля, че няма друг изход няма, освен да се направи правителство на малцинството - или само ГЕРБ, или ГЕРБ и Реформаторите. Друго решение няма, или се отива на избори".

Касим Дал добави, че в сряда се събира Гражданският съвет на РБ и най-вероятно тези дни ще се реши проблема с ПФ.

Касим Дал коментира и проблема с вземането на решенията в РБ: "За съжаление, тези проблеми трябваше да ги решим още след евроизборите. Оставихме ги във времето и сега виждаме, че сме сбъркали. Има апетити към власт, първо от нас си трябва да променяме. Коалиция с Патриотите няма да има според мен".

Председателят на партията му Корман Исмаилов, който е депутат от РБ, пръв изрази позиция, че би подкрепил кабинет с Патриотичния фронт и дори обяви, че ако се подписва споразумение за тройна коалиция, той би го парафирал с особено мнение.

В първоначалната преговорна позиция на РБ обаче нямаше "ембарго" спрямо ПФ, а само за БСП, ДПС, ББЦ и "Атака".

Патриотичният фронт също не приема съвместно правителство с НПДС, тъй като смята, че тази партия е създадена по модела на ДПС и е вредна за България.

По-рано в сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира "проблема", който ПФ има с участието на депутата Корман Исмаилов така: "Патриотичната цел е българските турци и българските мюсюлмани да правят политики в български партии, антипатриотичен ход е да се сегрегира Корман".