До 6 ноември НС трябва да вземе решение как ще се изплащат гарантираните депозити. След пет часа дебати Временната комисия по бюджет гласува днес решение от четири точки, съобщи БГНЕС.

Първо, Министерски съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор в допълнително определен срок да извърши анализ на закона за БНБ, закона за кредитните институции, закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

Второ, Народното събрание до 6 ноември да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и сроковете, определени в правото на ЕС.

Трето, НС в срок от 6 ноември да приеме изменение в закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Четвърто, с цел по-ефективна защита на публичния интереси и интереса на вложителите, препоръчваме на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит с тази сфера.

Решението на комисията бе гласувано от всички депутати с изключение на тези от БСП и "Атака". Повече възражения събуди единствено трета точка, която не бе подкрепена и от Реформаторския блок. Възражения срещу нея имаше и от страна на ръководство на БНБ, като според Иван Искров с този текст на практика се задължава Централната банка да извади отнякъде пари за заздравяне на дадена банка. "Ако можехме да извадим пари нямаше да се стигне до тук, още юли щяхме да го направим, как БНБ да напечата 4 млрд. лв.", попита на висок глас Искров.

На днешното заседание в НС присъства цялото ръководство на БНБ, включително подуправителя Цветан Гунев, квесторите в КТБ, одитори, финансови експерти и представителите на протестиращи граждани. В рамките на близо пет часа Искров отговаряше на кръг от въпроси, като на няколко пъти си позволи да повиши тон, докато отговаряше на депутатите и присъстващите експерти и граждани.

Искров заяви, че веднага, след като се намери решение на казуса КТБ, след като има стабилно правителство, тогава веднага ще проведе консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегли.

Не спират опитите за натиск върху БНБ, каза гуверньорът в началото на своето изложение. "Това няма да се случи, БНБ действа и ще действа само в рамките на законите с оглед защита на обществения интерес", категоричен бе Искров. Той подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. "Това не е вярно. БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ ако се окаже, че има отрицателен капитал. БНБ не преценява, БНБ следва по закон да отнеме лиценза на банката", заяви Искров.

Доста хора очакват да получат парите си и сме задължили квесторите да внесат до 31 октомври окончателните финансови отчети, каза Искров. Следва това, което е записано в Закона за кредитните институции – БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, след което БНБ е длъжна да отправи искане за откриване на производство по несъстоятелност, след което до 20 дни Фондът за гарантиране на влоговете започва изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро. Въпрос на решение на депутатите е дали те ще решат да променят закона, така че да се даде възможност за отлагане на вземането на решението, но в момента БНБ работи по закона такъв, какъвто е, посочи председателят на УС на БНБ.

Искров открои три важни според него факта. "Първо, случаят с КТБ не е изолиран случай в световната история", каза той. Искров обърна внимание на факта, че още на 14 юли е заявил на среща при президента, че в нито един случай Централната банка на други страни не е била подлагана на такъв огромен натиск, както у нас. "Авторитетът на БНБ с или без Искров е изключително важен дълготраен актив, от който всички ние имаме нужда", настоя той.

На второ място, КТБ е изолиран случай у нас и благодарение на работата на "Банков надзор" и на БНБ като цяло, по време на голямата световна финансова криза у нас не е фалирала нито една банка. Третият факт е, че от юни досега БНБ с подкрепата на правителството е успяла да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор. "С общи усилия опазване финансовата стабилност в страната и доверието в банките – в края на септември депозитите в банките надхвърлиха нивата от май", подчерта гуверньорът на БНБ.

Дупката в КТБ не е от резултата на квесторите, каза Искров по време на изслушването. БНБ не е поръчвала квесторите да виждат дупка в КТБ, БНБ поръча на квесторите, а те на одиторски фирми да оценят реалното състояние на КТБ, настоя той.

От 1999 година до днес са извършени не по-малко от 10 проверки на документи на място в КТБ, каза зам.-председателят на УС на БНБ Цветан Гунев, който е в отпуск заради повдигани обвинения от прокуратурата. За последните пет години има две пълни проверки на банката и още 2 отделни проверки за пране на пари. За последните две години има една инспекция през март 2013 година и тя показва, че банката е в добро състояние, каза Цветан Гунев.

През 2013 година са проверени 213 кредитни експозии, които покриват 73% от кредитния портфейл и тогава не е записано, че липсва някаква информация, тъй ако е липсвала, докладът е нямало как да бъде завършен, каза още Гунев. Попитан дали твърди, че тогава всички документи са били налични, а днес ги няма, Гунев отвърна: "Да, това твърдя."

Иван Искров заяви, че защитата на влоговете в ЕС е ангажимент на държавата и дали има фонд или не, е ангажимент на държавата. Той даде за пример това, че в Западна Европа, в голяма част от страните-учредителки на ЕС няма и гаранционни фондове, а там, където има, тепърва ще се пълнят, но това не значи, че депозитите не са гарантирани. Самото доказателство, че правителството внесе законопроекта вчера за държавния бюджет е предвидило допълването означава, че правителството и ние си вършим работата, коментира той.

Много е опасно да се казва, че във фонда няма пари, като няма ще се допълни от друго място, каза Искров и апелира да се внимава с тезите, които се защитават в публичното пространство. Няма смисъл да си причиняваме страхотни проблеми и главоболия без да има необходимост, добави той. По думите му БНБ разполага с най-добрите експерти, БНБ е една от активните банки в Брюксел и Франкфурт. "Изпълняваме закона, такъв какъвто е. Не сме против пазарно решение и днес имаше среща с представители на основен акционер, опитват се да намерят някакво решение, но така или иначе имаме закон, който действа", увери Иван Искров.

Фондът за гарантиране на влоговете у нас е една от най-добре капитализираните схеми в Европа и света. Ако в Европейският съюз парите във фонда трябва да бъдат поне 0,8% от общия на размер на влоговете, то у нас те са 5,2% или над 2 млрд. лева. Това заяви от своя страна директорът на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов.

"Схемата за гарантиране на влоговете не е просто едни пари да бъдат заделени и да се използват за изплащане. Тази система е механизъм, който се задейства, за да защитава вложителите", каза Николов. Той обясни, че до момента ръководството на фонда е предприел стъпки в четири направления за подготовка за изпълнение на закона в случай на отнемане на лиценза на КТБ и "Виктория", каза той и обясни, че фондът е разработил възможност да се емитира облигационна емисия с държавна гаранция. "Имаме механизми и за частично финансиране от държавния бюджет, така че да изпълним задължението си в случай на недостиг. Имаме механизми да покрием и недостига, стига правителството да ни предостави държавна гаранция", каза Николов.

"И аз съм гневен като Вежди Рашидов, но голяма част от въпросите не са към нас", каза още по-време на изслушването Иван Искров, провокиран от гневно изказване на Рашидов, придружено с въпроса къде са парите на вложителите. Искров цитира изказването на президента Росен Плевнелиев, който според гуверньора на БНБ най-добре е обобщи проблемите свързани с КТБ. Искров припомни и как банката е продадена на 11 офшорни фирми от държавата. По отношение на високите лихвени проценти в КТБ въпросите трябва да бъдат зададени към мениджмънта на банката, настоя Искров. "Чудя се защо никой не постави въпроса за тяхната отговорност, както и за тази на ключовите акционери", каза Искров, отново препращайки към търсенето на отговорност, по думите му, единствено от БНБ.

Остра критики към действията на БНБ отправи Румен Гечев от БСП по време на заседанието на бюджетната комисия. "Нищо не извинява "Банков надзор" към БНБ. Нищо не сте изпратили, нищо не сте проверили и трагедията е на лице", каза Гечев.

Ръководството на КТБ несъмнено носи голяма отговорност, но какво се случва тогава с другите банки, попита той. "Или с години ръководството на КТБ е разигравало БНБ, или Централната банка си е затваряла очите с други стимули", посочи възможните варианти за ситуацията той и призова ръководството на БНБ да каже кой от двата варианта е верен.

"Управлението на КТБ ли излъга целия отдел от 70 души или има нещо друго", попита директно Румен Гечев. Според него няма как доверието в тази банка да се възстанови и е безумие държавата да налее в нея 4,2 млрд. лева. "Настояваме БНБ да си изпълни закона, няма време за друг закон. Струва ни се, че има разтакаване, а нещата са съвсем ясни. Трябва да направим изводи какво прави оттук – нататък", призова Гечев.

България е в паричен съвет и БНБ има една основна функция - банков надзор, тъй като и е забранено да прави парична политика, добави Румен Гечев, като по думите му тази почти единствена функция на Централната банка очевидно не е изпълнена. "Кога се разбира, че има 138 кредитополучатели и 20 големи кредита са 30% от портфейла? Би трябвало между 10 или 15 минути да минат, за да изпратите човек в банката при такава информация", разкритикува още веднъж работата на БНБ Румен Гечев.