- Д-р Димитров, защо не се отделя достатъчно внимание на реконструкциите на гърди на жени, преживели операция?
- Ранната диагностика е изключително важна и точно при нея е възможно да се направи и реконструктивна операция. От началото на годината досега лично аз съм оперирал 5 жени и това е изключително малко.
За съжаление все по-млади жени страдат от това заболяване и тук идва голямата необходимост от възстановяване на външния им вид. Това обикновено са хора в активна възраст, със социален и делови живот, които могат да бъдат полезни на обществото дълги години, ако не се сринат психически след изгубването на едната или двете си гърди.
- Интердисциплинарните екипи решение ли са на този проблем?
- Не винаги. В малък процент от случаите това е подходящо, но пък организацията е сложна и се прави изключително рядко в България за жалост. Около 10% от всички пациентки са подходящи за такава операция, тъй като опасността от рецидив при младите жени е много голяма поради агресивността на туморите. За да се направи добра реконструкция, те трябва да са минали химиотерапия и лъчетерапия, а едномоментната операция, за каквато говорим, може да се приложи само в стадий, в който не са необходими химио- и лъчетерапии. Ето защо е важна ранната диагностика и съвместната работа между онколог и пластичен хирург. В Русе имаме желание да го направим и ще работим в тази посока с д-р Кожухаров.
- Здравната каса покрива ли този разход?
- Стойността на тази пътека е 553 лева, а имплантите са около 2000 лева. Отстраняването на бенка например е със същата стойност, което е абсурдно. Аз съм част от преговорния екип със Здравната каса и се опитвам заедно с колегите да извоюваме повишаване на цената, за да стане по-достъпно за пациентите.