Технологичният гигант Google разработва детектор, който трябва да сигнализира за рак и сърдечни заболявания. Идеята е устройството да диагностицира в много по-ранен стадий рисковете от тях, на което сегашните технологии и възможности на медицина не са способни, съобщава iNews.

Технологията ще е на основа на наночастици, които могат да регистрират въпросните заболявания, като те ще проникват в кръвообращението ни чрез хапче. Частиците ще бъдат комбинирани със сензор, който ще се поставя на китката на ръката.

По този начин системата ще може да алармира и за най-минималните промени в биохимията на човешкото тяло. Целта е това да служи като система за ранно предупреждение за появата на опасните болести.

Според информацията на Google все още изобретението е в ранен стадий. Намеренията на Google са да осигури непрестанен мониторинг на човешкото тяло, за да могат лекарите да се намесят навреме при появата на дадено заболяване.

Нелеката задача е възложена на изследователския екип Google X, чиято работа е посветена на разработването на революционни технологии. Шеф на екипа е молекулярния биолог доктор Андрю Конрад, който стана известен със създаването на евтин тест за СПИН, който в момента се ползва в целия свят.